Свят

Нов живот за пишещите машини: Опит за рекорд на Гинес

  15.07.2022 08:20             
Нов живот за пишещите машини: Опит за рекорд на Гинес

Творец машинописец се цели в световен рекорд на Гинес с двуметрова рисунка на линията на хоризонта в Лондон и се надява така да окуражи всички да дадат втори шанс на пишещите машини, съобщи ДПА.
Джеймс Кук, на 25 години от Брейнтрий, Есекс, се надява да направи световно постижение за най-голяма рисунка, създадена с помощта на пишеща машина. Това ще е първи подобен рекорд, ако кандидатурата му бъде одобрена.
Творбата му е завършена на 17 юни след близо два месеца или 300 часа работа на пишещата машина. За агенция Прес асосиейшън Кук каза, че семейна двойка го помолила да създаде панорамна рисунка на лондонския хоризонт.
"Казах, че това ще е истинско предизвикателство, защото ще бъде най-голямата ми рисунка досега", каза той. "Ако ще правя нещо в такива мащаби, би имало смисъл да проверя дали не е рекорд за нещо, така левичарско и нишово като изкуството на пишещата машина".
Той подал кандидатурата си на Световните рекорди на Гинес на 12 май и му била определена дата за оценка за 10 август.
Кук каза, че потърсил коя е най-голямата рисунка досега с пишеща машина и не открил нищо, след което подал кандидатурата си в категорията "най-голяма рисунка, създадена с помощта на пишеща машина". 
Творбата му съдържа половин милион печатни знака. Казва, че опитал да използва мобилно приложение за отброяване на знаците чрез звука от машината, но то блокирало на 175-хилядния знак. Джеймс Кук съветва желаещите да се занимават с подобно изкуство да говорят с бабите и дядовците си, които може да са прибрали някъде стара пишеща машина, която "само събира прах, а вие можете да ѝ дадете втори живот".