Свят

Нещо става в САЩ, изчезна адаптираното мляко за бебета

  14.05.2022 12:49             
Нещо става в САЩ, изчезна адаптираното мляко за бебета

Белият дом обеща да предприеме действия за справяне с острия недостиг на адаптирано мляко за бебета в САЩ, предаде Франс прес.

По данни на специализирания сайт "Дейтасембли" в края на миналата седмица нивото на изчерпване на наличностите при адаптираното мляко е достигнало 43%. Американската изпълнителна власт обмисля, наред с други неща, да увеличи вноса.

САЩ произвеждат 98% от адаптираното мляко, което консумират. Федералните власти работят с щатите за облекчаване на административната тежест за семействата в неравностойно положение, които купуват мляко за кърмачета с купони за храна.

Белият дом съобщи също така, че е поискал от федералния орган за защита на конкуренцията да проучи злоупотребите, свързани с недостига, включително препродажбата на мляко за кърмачета онлайн на много по-високи от обичайните цени.

На 17 февруари, след смъртта на две бебета, компанията "Абът" спря производството и изтегли от търговската верига няколко адаптирани млека, включително "Симилак", използвано от милиони американски семейства. Разследването показа, че въпросното мляко няма връзка с трагедията, но производството все още не е възобновено. Това задълбочава недостига, който вече причинен от по-широки проблеми по веригата на доставки и недостиг на работна ръка.