Свят

Осъдиха 2-годишно дете на доживотен затвор в Северна Корея, открили Библия в дома му

  29.05.2023 16:40             
Осъдиха 2-годишно дете на доживотен затвор в Северна Корея, открили Библия в дома му

2-годишно дете от Северна Корея беше осъдено на доживотен затвор, след като властите откриват Библия в дома, където живее. Неговите родители ще излежат присъдата си в лагери.

Около 70 000 християни са в затвора в Северна Корея, показва нов доклад за международната религиозна свобода на Държавния департамент на САЩ за 2022 г.

В документа се посочват и бруталните наказателни мерки, прилагани рутинно от върховния лидер Ким Чен Ун.

Хората, заловени с Библия или копие от нея в Северна Корея, са изправени пред смъртно наказание, докато семействата им - включително деца - са осъдени на доживотен затвор.

В доклад се посочва и случаят с лишаването от свобода на семейство през 2009 г. въз основа на техните религиозни убеждения и притежанието на Библия от родителите.

Цялото семейство, включително и 2-годишно дете, са осъдени на доживотен затвор в лагери.

„Правото на свобода на мисълта, съвестта и религията в Северна Корея също продължава да бъде отричано, без алтернативни системи на вярвания, толерирани от властите“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш през юли миналата година.

Герес описа и това как ситуацията в Северна Корея не се е променила след доклад за правата на човека от 2014 г., който установи, че властите „почти напълно отричат ​​правата на свобода на мисълта, съвестта и религията“ и установи, че правителството често нарушава правата на човека, които представлявали престъпления срещу човечеството.

Докладът от 2022 г. установи, че севернокорейското правителство е продължило да „екзекутира, измъчва, арестува и малтретира физически хора за техните религиозни дейности“.

В Северна Корея съществува малък брой официално регистрирани религиозни институции, включително църкви, те работят под строг държавен контрол и функционират до голяма степен като експонати за чуждестранни туристи.

През октомври 2021 г. неправителствената организация Korea Future публикува доклад с подробности за злоупотребите с религиозната свобода след интервюиране на 244 души. Жертвите са на възраст от само две години до над 80 години, а жените и момичетата съставляват над 70% от документираните.

В резултат на това хората са арестувани, задържани, принудителен труд и измъчвани, предаде bTV.

На много от тях им е отказан справедлив процес и са подложени на сексуално насилие и публична екзекуция.

Християните се считат за най-ниското стъпало на севернокорейското общество и постоянно са „уязвими и в опасност“, според доклада.