Събития

В Руска Бела честваха 95 години от създаването на НЧ „Подем-1928“ СНИМКИ

  29.05.2023 13:00             
В Руска Бела честваха 95 години от създаването на НЧ „Подем-1928“ СНИМКИ

95 години от създаването на Народно читалище „Подем-1928“ честваха в Руска Бела. По този повод в родното място на известния детски писател Асен Босев и на Ботевия четник Никола Нанов се състоя тържество. Празника уважиха множество жители и гости на селището. Сред тях бяха заместник-кметът на община Мездра Нели Минева и кметският наместник на селото Владимир Пенчев.

Доклад за историята на читалищното дело в Руска Бела изнесе секретар-библиотекарят на НЧ „Подем-1928“ Силвия Митова. „В трудната обстановка, в която се намираме, вие, читалищните членове и жители на селото, показахте, че духовната култура и изкуство, на което сме пазители, няма да остане в историята, каза в заключени Митова. Всички тези прояви и дейност доказват съществуването на институцията „Читалище“ и способностите на нейните самодейци и членове да я съхранят.

Сърдечно благодаря на всички, които помагат на нашето читалище. Искам да ви пожелая здраве и да сме горди, че живеем в това прекрасно село Руска Бела и с нашата читалищна дейност да го превърнем в притегателно място, особено за младите хора, за да пребъдем в бъдеще!“.

По повод 95-годишнината на читалището Настоятелството на НЧ „Подем-1928“ връчи плакети за принос в развитието на читалищното дело на дългогодишните самодейци Севдалина Кръстарска, Иванка Пешунова и Милчо Гергов (Романски). Почетни грамоти получиха най-възрастната жителка на селото - 90-годишната Иванка Илиева, Радка Конова и Асен Георгиев, който подари на читалището своята най-нова книга „С мъдростта на годините“.

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева връчи на НЧ „Подем-1928“ поздравителен адрес от кмета Иван Аспарухов, почетен знак за принос към просветата и културата и комплект книги за фонда на читалищната библиотека.

„Скъпи читалищни дейци, приемете нашата признателност и благодарност за безкористните усилия, които полагате да държите искрицата жива и да утвърждавате НЧ „Подем-1928“ като притегателен център за опазване и обогатяване на традициите и културата ни, пише в поздравителния адрес.

Дерзайте и вървете смело напред, а по пътя си приобщавайте младите хора към изконните български ценности. Нека искрата на родолюбието и духовността Ви води в благородното читалищно дело!“

Поздравителен адрес изпрати НЧ „Просвета 1925“ - гр. Мездра.

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Фолклорна група „Росна китка“ към НЧ „Подем-1928“, Средношколски танцов състав към НЧ „Просвета 1925“, популярната столична Break Dance Group „X-Energy Crew“ и врачанската брейк група „Monstribe Crew“, Дуо „Магия“ (Елена и Стефан Катранкьовски“) и младите рускобелски таланти - 4-годишната Изабела Димитрова, Дейзи-Валенс Димитрова и Мадлен Димитрова. Всички участници получиха грамоти.

Както подобава, на празника не липсваха стилна торта и почерпка за присъстващите, осигурена от спомоществовател, пожелал анонимност.