Събития

Изпратиха походниците от Враца към Козлодуй СНИМКИ

  27.05.2023 10:52             
Изпратиха походниците от Враца към Козлодуй СНИМКИ

На тържествена церемония на площад “Христо Ботев” бяха изпратени участниците в 75 Национален туристически поход “По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица”.
Кметът Калин Каменов поздрави походниците. “Това е преживяване, свързано с почитта към героизма на Христо Ботев и неговите четници. Именно заради тяхната саможертва, ние можем да се наречем свободни. Днес не е нужно да се жертвате, а да съпреживявате паметните моменти от подвига им. Пазете светите места, по които е преминала четата на поета и революционер. Не се плашете от трудностите, а ги приемайте като предизвикателство. Гордея се с Вас! Бъдете здрави! На добър път!” - каза още кметът Каменов.
Приветствие към Ботевите поклонници отправи и областният управител - Георги Митов.
Отговор от името на походниците произнесе Грета Костадинова от ППМГ “Акад. Иван Ценов”.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи врачанският митрополит Григорий.
В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.
На събитието присъстваха още: народният представител Мартин Харизанов, председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общинският съветник Момчил Калистратов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Александър Владимиров, ръководителят на Националния поход Евгени Филипов, заместник областният управител Милчо Стефанов, жители и гости на Враца.
Общия брой на походниците е 1 489. Ученическите групи са 44 от 16 области на страната: Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, София област, София-град, Стара Загора и Ямбол.

Трима претендират да са най-младите Ботеви следовници – две момчета на по 6 години и Поля Мариянова Иванова, която е на 4 години и 10 месеца /на снимката/.