Здраве

Разбити митове: Какво не знаем за консумацията на мляко?

  03.06.2017 09:51             
Разбити митове: Какво не знаем за консумацията на мляко?

Трябва ли да пием мляко, след консумация на пикантна храна? Да избягваме ли млякото, когато страдаме от настинка или приемаме антибиотици? Има множество разпространени митове относно консумацията му, а специалисти в областта на храненето внасят повече яснота по тези въпроси.

Мит: Не бива да пием мляко, когато имаме кашлица

Факт: Педиатрите смятат, че консумацията на мляко, когато страдаме от кашлица, не ни вреди. В действителност, хранителните вещества в него могат да подпомогнат имунитета.

Мит: Най-добре е да избягваме млякото след пикантната храна

Факт: Това твърдение е неточно. Консумацията на чаша мляко непосредствено след пикантно ястие пречи на храносмилането. Препоръчва да пием половин чаша разредено мляко 30 минути след пикантната храна, за да се намали формирането на киселини и да подобрят процесите, свързани с храносмилането.

Мит: Да избягваме млякото при прием на антибиотици

Факт: За разлика от популярното схващане, консумацията на мляко, в комбинация с антибиотиците, не възпрепятства усвояването на хранителните вещества и не намалява ефективността на лекарствата. Тъй като млякото е богато на протеини, то повишава имунитета и ни помага да се борим с инфекциите.

Мит: Консумацията на мляко, след като ядем риба, води до поява на бели петна по кожата

Факт: Няма научни доказателства в подкрепа на тази теория. Можем да хапваме мляко и риба по отделно или в комбинация, но е препоръчително да избягваме млякото непосредствено след като ядем риба с пикантни подправки, тъй като това може да доведе до лошо храносмилане или киселинен рефлукс.

Източник: tialoto.bg