Здраве

Toп 10 храни, които спират затлъстяването и унищожават болестите

  31.05.2017 21:39             
Toп 10 храни, които спират затлъстяването и унищожават болестите

Защо страдаме от наднормено тегло? Продуктите, които сме свикнали да ядем почти ежедневно и мислим, че са полезни, създават кисела среда в организма. В резултат на това се забавя метаболизмът, ние наддаваме на тегло и често страдаме от различни заболявания. Но добрата новина е, че съществува списък на храни, които помагат за поддържане на киселинно-алкалното равновесие на организма. Те се наричат алкални храни. Алкалните храни са богати на минерали , витамини и други съединения. Ако включите някои от тези продукти във вашата диета, не само ще отслабнете, но и вече ще се чувствате по-енергични само след няколко седмици. Ето ги и тях:

Спанак

Има ли нещо по-полезно от спанака? Той съдържа много антиоксиданти, малко холестерол и мазнини, достатъчно количество от витамин А, В6, С и К, калий, цинк, ниацин, магнезий и калций. Отдавна е известно, че този продукт подобрява паметта, помага да се избегнат много сърдечни заболявания и стимулира мозъка.

Пъпеш

Месото му е не само вкусно, но и много полезно. Пъпешът е ярък пример на алкална храна, тъй като той съдържа големи количества вода. Проучванията показват, че той отнема токсините от тялото по-бързо от много добре познати продукти.

Карфиол

За да предоставим на тялото необходимата доза от витамин С, трябва само да включим в менюто достатъчно количество... карфиол! Изненадани ли сте? Карфиолът подобрява здравето на сърцето поради съдържанието на витамин К, калий, манган и рибофлавин.

Лимони

Освен витамин С, което всеки знае, лимонът съдържа и витамини Е и В6, мед, рибофлавин, цинк, калций и калий. Лимоновият сок намалява риска от инсулт и дори разрушава камъни в бъбреците. Ако имате високо кръвно налягане или често страдате от запек, не забравяйте да включите един лимон във вашата ежедневна диета.

Банани

Казано е, че хората със сърдечни заболявания са длъжни да ядат банани всеки ден. Но малцина знаят, че този плод също помага за балансиране на кръвната захар, насища организма с магнезий, калий и витамини от група В.

Грозде

Поради високата концентрация на антиоксиданти, гроздето намалява риска от развитие на рак на дебелото черво, на бял дроб, на панкреас, на простата и устна кухина.

Зехтин

Напоследък все по-често домакините пред слънчогледовото олио избират зехтина. Това не е прищявка, а съзнателен избор. Маслиновото масло е богато на витамин Е, антиоксиданти и мононенаситени мастни киселини. Използвайте го често и ще бъдете в състояние да намалите риска от сърдечни заболявания.

Авокадо

Разбира се, не ядем авокадо всеки ден. Но ако можете да си позволите да го купувате поне от време на време, продължавайте да го правите! Авокадото съдържа хранителни вещества, мононенаситени мастни киселини и фибри, подобрява дейността на сърцето и контролира нивото на холестерола.

Моркови

Още от детството си, родителите ни казват, че морковите са полезни за зрението. Този зеленчук има много предимства. Той съдържа желязо, фибри, калий, витамини А, В8, С и К. Морковите подобряват процеса на мислене.

Броколи

И не на последно място в този списък са броколите. Този зеленчук подобрява сърдечната дейност и здравето на костите. Той понижава холестерола и помага за борба с рака. В допълнение към желязото, този продукт е богат още на влакна, мед, калий и витамин В6, С, Е и К.

И киселинните, и алкалните храни са важни за тялото. Да изберете едно и пренебрегнете друго, това е грешно решение. Достатъчно е да добавите тези продукти към диетата си и не само ще отслабнете, но и ще увеличите притока на енергия и ще подобрите настроението си.