Здраве

Тази гъбка е любима на всички, но същевременно е изключително полезна за здравето

  31.05.2017 21:36             
Тази гъбка е любима на всички, но същевременно е изключително полезна за здравето

Гъбите пачи крак имат антитуморен ефект, подобряват работата на имунната система, в помощ са при възпалителни процеси в организма. С техните изключителни предимства са били запознати нашите предци, които редовно са ги включвали в различни оздравителни програми. Вкусният пачи крак съдържа в пъти повече витамин А, в сравнение с морковите.

Колко полезна е гъбата пачи крак? Съвети и рецепти

Гъбите пачи крак са едни от малкото гъби, които не съдържат паразити. Или не са „червиви“, както казват старите гъбари. Тези гъби съдържат хиноманоз – съединение, поради което насекомите бягат от гъбата. Това естествено безвредно вещество не предизвиква странични ефекти. Хиноманоз често се използва в състава на някои лекарства. За съжаление съединението хиноманоз е термично чувствително. То се разрушава при температура 50-60 градуса, а също така и като е в контакт със сол. И така, за лечение пачи крак се използва само под формата на сух прах в капсули или тинктура. 

Медицинска инфузия от пачи крак

1 супена лъжица изсушени и смлян на прах пачи крак се залива с 200 мл водка. Настоява се 10 дни. Всеки ден е необходимо да се разбърква. Щом е готово, разклатете преди употреба и взимайте по две чаени лъжици, за да изчистите седимнтите от урината и за премахване на паразити от тялото. Приема се вечер преди лягане. Курсът на лечение е 20 дни. Хиноманозът в пачия крак не само унищожава паразитите, но и техните яйца, за разлика от по-голямата част от фармацевтичните препарати. Ергостеролът засяга чернодробните ензими. Той се използва за неговото пречистване. Траметонолиновата киселина, която също се съдържа в пачия крак, влияе на хепатитните вируси и има хепатопротективно действие. При заболявания на черния дроб (хемангиома, цироза) се взима по 1 чаена лъжичка вечер. Курсът на лечение е 3 месеца. Противопоказания: не се използва тинктура от пачи крак от бременни и от деца. Подобно на други гъби, пачия крак е тежка храна за стомаха. Следователно, не може да се използва ако са налице тежки заболявания на стомашно-чревния тракт. Бъдете внимателни, когато събирате пачи крак, защото тази гъба също има отровен двойник. Най-добре е да купувате гъбата от гъбари, които имат достатъчно знания и опит.