Здраве

Вечер си накисвам орехите в подсолена вода и на сутринта ги хапвам, ето защо и вие трябва да го правите

  31.05.2017 21:28             
Вечер си накисвам орехите в подсолена вода и на сутринта ги хапвам, ето защо и вие трябва да го правите

Ядките и семената биха могли да бъдат ценен източник на растителен протеин. Също така, тези вкусни лакомства съдържат извънредно високи нива на фитинова киселина, форма на минерален фосфор, който се намира в доста зърна, ядки, бобови растения и семена. Въпреки че фитиновата киселина може да помогне в намаляването на холестерола и да осигури на тялото ценни антиоксиданти, твърде многото фитинова киселина би могла да попречи на тялото да абсорбира и правилно да храносмила ценните минерали, в това число цинк, калций и желязо. За щастие, накисването на орехите и семената ще намали нивото на фитинова киселина, оставяйки в тях само полезните вещества. 5 причини, поради които е необходимо да започнете да накисвате ядките и семената още днес.

Здрави черва

Ядките и семената съдържат големи количества влакна, които са част от храната, която не се усвоява. Това несмилаем материал помага да поддържате здравето на дебелото черво и храносмилателния тракт, и ги почиства от отлагания и остатъци. Когато сте напоили ядките и семената, можете да ядете повече от тях, без да консумирате твърде много фитинова киселина, и да се насладите на всички полезни влакна. Орехите и семената са по-лесни за храносмилане след накисване, по този начин дебелото черво не се дразни лесно и не изпитва стрес.

Предотвратяване на синдрома на раздразнените черва

Синдром на раздразненото черво – заболяване, което може да доведе до болезнени чревни спазми след хранене на определени храни. Ядките, семената и зърната съдържат ензимни инхибитори, които блокират ензимите, които смилат храната. Накиснатите продукти премахват ензимните инхибитори и следователно, предотвратяват появата на проблеми с храносмилателния тракт, което може да доведе до синдром на раздразнените черва.

Помощ в усвояването на глутена

Ядки и семена – не са единствените продукти, които подобряват качеството си след накисване. Ако редовно ядете пълнозърнести храни, накиснати преди употреба, те активират ензимите, които започват да събарят глутена. Накиснатите зърна деактивират ензимните инхибитори, които иначе биха възпрепятствали правилното смилане на зърната. Накиснете зърната и можете да се насладите на ползите от тях, без страх от глутен.

Блокиране на фитиновата киселина, абсорбираща минералите

Фитиновата киселина в ядките и семената абсорбира минералите, които са от съществено значение за доброто здраве, като се свързва с минералите и предотвратява тяхното разграждане. Фитиновата киселина може да се извлича от цинк, желязо, магнезий и калций, поради което е изключително важно да отстранявате фитинова киселина, като накисвате ядките и семената, преди консумация. Премахването на тези анти-хранителни вещества ви гарантира, че тялото ви ще абсорбира всички минерали, без да ги загубите.

Отстраняване на танините

Танин – вещество, което създава сух и леко горчив вкус на черен чай и червено вино. Много хора могат да бъдат чувствителни към танини и да почувстват гадене или тежест в стомаха след ядене или пиене. Накиснатите орехи премахват танините доста бързо, стават по-тъмни и танините се отстраняват.

Накисването на ядки и семена е относително лесен процес, който не изисква допълнителна работа. Всичко, което е необходимо да направите, е да премахнете фитиновата киселина – накиснете ги в леко подсолена вода за 7-24 часа, след това ги изсушете във фурна или изсушител при температура от около 65 градуса. Можете да добавите малко киселина – лимонов сок или кисело мляко, във водата, за да улесните този процес, но не е задължително. В допълнение към всички предимства, напоените ядки и семена са просто много вкусни!