Крими

Осъдиха абитуриенти заради бой над роми

  29.05.2017 11:01             
Осъдиха абитуриенти заради бой над роми

Трима зрелостници от Враца се сдобиха с присъди, докато очакват дипломите си за средно образование. Районните магистрати постановиха, че Цветан Апостолов, Теодор Иванов и Майкъл Бърисов, както и непълнолетният при извръшване на деянието Оливър Карамелски са пребили с палки две момчета от ромски произход – Иван Костов и Коста Велков, а третият пострадал – се отървал с разцепена вежда.

Екшънът се разрази миналото лято в двора на Начално училище „Иван Вазов“, където четиримата биячи нападнали трите си жертви.

Съдът отхвърли тезата на обвинението, че бабаитите са действали по ксенонофски причини, което можеше да докара по-голреми главоболия на осъдените. През следващите 6 месеца Цветан, Теодор и Майкъл ще се срещат с пробационен служител по два пъти седмично, а всички техни прегрешения ще бъдат следени изкъсо. Тримесечна е присъдата на Оливър, тя също е с изпитателен срок от 3 години.

Единият от потърпевшите – Коста Велков, беше докаран от затвора, където изтърпява наказание. Той е предявил неимуществени вреди от 10 000 лева, от които бяха признати 150 лева.

Присъдата на районния съд може да се обжалва пред по-горна инстанция.