Събития

Горна Бела Речка отвори спомените си за света

  28.05.2017 14:55             
Горна Бела Речка отвори  спомените си за света

За 14-та поредна година малкото селце край Вършец – Горна Бела Речка посрещна млади хора от цял свят на традиционния фестивал на козето мляко и спомените. Фестивалът е създаден през далечната 2003 година от журналиста Диана Иванова.

„Идеята, че отиваш на някакво място затворено, изолирано, изоставено не е много вярна. Когато дойдохме тук, една от бабите ни разказа за едната си дъщеря в Южна Корея, други вече бяха в Италия, работеха като баданте - жена, която се грижи за стари хора в домашни условия. Бела речка се беше отворила към този свят, просто отстрани, когато човек не влезе да я изпитва и да я гледа, изглежда като място, което е някакси затворено", каза преди време Диана.

Тази година темата на „Goatmilk” бе Любов, Педагогика, Училище. От 24 до  28 май хора на изкуството, документалисти, преподаватели, терапевти, студенти от България и света дискутираха нови подходи към образованието и ученето във всички възрасти.

В рамките на 4 дни всички те заедно опитаха да очертаят  контурите на въображаемото училище, в което всички учим и научаваме.

По време на фестивала за първи път в България немската писателка Ники Павлов чете от своя роман „Българският лекар“  – на немски и български език. Книгата излезе на немския пазар през 2015 година, българската премиера предстои.

Своите северозападни премиери имаха филмите „БЕЗБОГ“ на Ралица Петрова,  „Книжарят“ на  Катрин Бернщайн и Асен Владимиров,

„Звярът е още жив“ на Мина Милева и Весела Казакова, „В огледалото“ на Юлия Кънчева, „Кеймбридж“ на Елдора Трайкова.

Сред музикалните акценти на фестивала бе специалното гостуване на групата QUADRO NUEVO.

Друг акцент на фестивала бе Куба – Улисес Кинтана де Армас от Хавана, един от авторите в проекта „Моята улица. Кубински истории“, дойде на GOATMILK с изненадваща презентация за кино, музика и литература.

Храната и децата са сред най-важните акценти на атрактивния форум. Освен традиционните Slow Food - дегустации на местни деликатеси и вкусове, участниците търсиха  корените на любовта към храната, а „Дом Светулка” на Галя и Пламен Димови за втора поредна година предложи специална програма за деца по време на целия фестивал.