Konkurent
ТДМ

Здраве

Шест храни, подходящи за пролетта

2017-05-19 12:10 459 0

Шест храни, подходящи за пролетта

Последните тенденции в здравословното хранене сочат, че вместо ценни, но невкусни продукти е възможно да избираме апетитни и полезни храни. За да изглеждаме добре и да се чувстваме добре. Ето 10 от тях, изброява letidor.ru, цитирано от Обекти бг.

Бадеми (за настроение)

Бадемите съдържат триптофан - аминокиселина, която е нужна на организма, за да изработва серотонин. Испански учени са установили, че хората, които редовно хапват бадеми, имат по-високи нива на този естествен регулатор на настроението. Друго преимущество на тези ядки е, че те се усвояват бавно, а това помага за по-лесно преодоляване на стреса.

Аспержи /за настроение/

Аспержите са сред най-добрите растителни източници на фолиева киселина - витамин от група В, който помага да се избегне рязкото влошаване на настроението. "Фолиевата киселина е важна за синтеза на невромеиаторите допамин, серотонин и норадреналин", казва Дейвид Мишулон, доктор на медицинските науки и психиатър на Медицинското училище в Харвард. Всички те имат решаващо значение за доброто настроение. Малка порция аспержи, задушени на пара, съдържа 268 микрограма фолиева киселина. Това са две трети от препоръчителната дневна норма за жени (400 мкг). Приготовете паста, добавете аспержи и ще получите действително вкусно и полезно ястие.

Млад чесън (за отслабване)

Изгарянето на мазнините при употреба на чесън се постига благодарение на химично съединение под името алицин, което придава на този зеленчук специфичния аромат. Алицинът помага и срещу преяждане, защото при консумация мозъкът получава сигнал, че човекът вече е сит. Пролетният млад чесън има мек, даже сладникав вкус и е доста по-приятен от изсушения стар чесън - наслаждавайте му се в свежи салати.

Бобови растения (за отслабване)

"Бобовите растения са сред най-добрите храни за всички, които искат да отслабнат", уверява Джоузеф Колелла, доктор на медицинските науки и хирург от Питсбърг. За усвояването на тези продукти организмът отделя много енергия. Важно е и че протеините, съдържащи се в бобовите култури, активират чувството за ситост в мозъка.

Спанак (за енергия)

Неговите вкусни листа са отличен източник на желязо, особено ценно за вегетарианците, което играе ключова роля в процеса на пренос на кислород в кръвта и насищането на тъканите на целия организъм с него. Изследователи от Швеция са извели още един начин, с който спанакът помага за повишаване на енергийните нива. Някои съединения, които се откриват в спанака, увеличават активността на митохондриите, които изработват енергия в клетките. Това означава, че неголяма порция спанак на ден може да ви даде много сила - особено ценно за спортисти например.

Артишок (за енергия)

"Ако ви е трудно да се качвате по стълби и се чувствате изморени, пробвайте с артишок. Този зеленчук е богат на магнезий - минерал, който е жизнено необходим за повече от 300 биохимични реакции в организма, включително за повишаване на енергията", казва диетологът Форест Нилсен. Около 68% от хората не получават магнезий в достатъчно количество. За жените дневната норма е 320 мг, а един средно голям артишок дава 77 мг магнезий и съдържа само 60 калории. Други ценни източници на този минерал са орехите, бобовите растения и пълнозърнестите храни.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
12 признаци показват, че нещо с хормоните ви не е наред! Имате ли ги?
2017-11-19 06:00
220 0
Вашите хормони се променят и това е нормално. При жени преди и по време на менструация, по време на бременност или след менопаузата, нивото на…

Внимание, това е виновникът за рака на кожата!
2017-11-18 06:00
491 0
Ракът на кожата се причинява от специални клетки - меланоцити, които произвеждат пигмента меланин. Според статистиката това е най-честият вид рак. Смята се, че центровете…

Падна един мит за масажа, експерт разкри колко често трябва да се прави и може ли да бъде вреден
2017-11-17 06:00
345 0
Мария Корокина, терапевт на фитнес клуб, разказва какъв ефект има масажът и колко често трябва да се прави той, за да се види резултатът. Тя…

Здравословни алтернативи на кофеина или как да ограничим приема му
2017-11-16 06:00
345 0
Кофеинът е химикал, който може да бъде открит като основна съставка в кафе, чай, кола, гуарана и други продукти, пише Станимир Михов в своя

актуален брой на вестник Конкурент