Здраве

Ето защо трябва да ядете повечко стафиди: Списък с болестите, които "бягат" от тях

  08.04.2017 19:29             
Ето защо трябва да ядете повечко стафиди: Списък с болестите, които \

Вкусните стафиди помагат при: запек, ацидоза, анемия, повишена температура и сексуална дисфункция. Те имат положително въздействие върху здравето на очите и здравината на костите. Стафидите са незаменими като здравословен член на категорията сухи плодове. Те са любими на почти всеки, особено на децата. Стафидите са широко използвани в готвенето по целия свят (особено за десерти). Стафидите са получават чрез изсушаване на грозде, което може да е различни сортове. Затова на цвят те са различни. Здравните ползи от стафидите смайват!

Запек: знаете ли,че при поглъщан те набъбват, защото фибрите са са се свили в изсушената форма на стафидата, но започва да набъбва поради естествените течности на организма? Видът на фибрите в стафиди е неразтворим.

Наддаване на тегло: всички сушени плодове са много добри инструменти за увеличаване на теглото по здравословен начин, тъй като те са пълни с фруктоза и глюкоза, съдържат много потенциална енергия. Стафидите са идеална част от диета за спортисти, които имат нужда от енергия или за тези хора, които искат да напълнеят, без да натрупване на нездравословни количества холестерол. Стафидите също стимулират ефективното усвояване на други протеини, витамини, хранителни вещества от храната.

Превенция при рак: стафидите имат високи нива на катехини, които са полифенолни антиоксиданти в кръвта. Антиоксидантите обезвреждат свободните радикали, които са в тялото и щадят органите и клетките Свободните радикали са един от основните фактори, които водят до спонтанно увеличаване на растежа на раковите клетки. Ето защо, включването на стафиди в диетата повишава нивото на тези мощни антиоксиданти в тялото и пази от тази смъртоносна болест.

Намаляват кръвното: в продължение на много години, хората са вярвали, че стафидите имат силата да се намали кръвното налягане, но едва наскоро, учените са започнали интензивни изследвания върху тези твърдения. Изследванията са показали положителна корелация между спадане на високото кръвно и консумацията на стафиди.

Диабет: в редица проучвания, те са показали, че ако се ядат след обедното хранене, контролират нивата на инсулин, който може да бъде толкова опасен на пациентите с диабет. Тези сушени плодчета помагат в извънредни ситуации, на тези хора, които страдат от двата основни типа диабет. Стафидите също помагат да се регулира отделянето на лептин и грелин, хормони, отговарящи за нивото на глада и апетита. Когато ядем стафиди може да подобрим шансовете си да не преяждаме.

Анемия: стафидите съдържат значително количество желязо, което пряко помага при лечението на анемия. В тях има и много витамин В комплекс, който е важен за кръвоносната система. Високото съдържание на мед в стафидите също спомага за образуването на червени кръвни клетки.

Blitz.bg