Събития

Засадиха борови фиданки на 100-годишнината от гибелта на герой

  29.03.2017 09:56             
Засадиха борови фиданки на 100-годишнината от гибелта на герой

Възпоменателна вечер, посветена на 100-годишнината от гибелта на командира на 15-и Пехотен Ломски полк полковник Стефан Илиев се състоя в Белоградчик. Гости на събитието бяха областният управител на Видин Огнян Асенов, директорът на „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ към Министерството на отбраната Иво Антонов, Емилия Кожухарова, която е близък родственик на покойника, оз. подполковник Милчо Манолов - зам. председател на Областния съвет на СОСЗР и председател на общинските структури на СВВ и СОСЗР и Василка Карова - секретар на областния съвет на ветераните от войните. Участваха още и представители на комитет „Васил Левски“, както и членове на клуб „Млад възрожденец“ при СУ „Христо Ботев“.

В храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ беше отслужена заупокойна панихида от свещено иконом Рафаил в памет на полковник Стефан Илиев. Гостите и представители на признателните поколения поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов се обърна към участниците в проявата с прочуствено слово за 15-т Пехотен Ломски полк и неговия командир, наричан „душата на полка“. Акцентът бе поставен на битката при „Червената стена“ и контраатаката срещу многочисления противник. Там героят от „Македонската Шипка“ застава начело на своите войници и ги ободрява с думите: „Юнаци, днес цяла България очаква от нас своята защита. Напред! Бог е с нас. С вас съм и аз, вашият полкови командир. Напред!“.  С тези думи и само с една тояжка в ръка, той повежда своите „орли“, които вече не могат да спрат нито бомбите, нито картечниците на французите.

По повод смъртта на полковник Илиев са издадени две заповеди. В едната е записано: Той беше олицетворение на безстрашие и героизъм. Той беше герой в пълния смисъл на думата...“, а втората завършва с апела: „Ломци, отмъстете на нашите неприятели за смъртта на своя любим командир, полковник Илиев“.

В словото си преМирослава Чавдарова - Председател на Общинския съвет, отбеляза:

„Полковник Илиев участва в три войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Командир е на дружина, а по-сетне и командир на 15-и Пехотен Ломски полк. Бил е храбър и непоколебим в боя. Под негово командване ломци печелят едни от най-големите си победи. За високите бойни успехи е награден с 14 ордени и медали“, припомни председателят на общинския съвет Мирослава Чавдарова.

Иво Антонов от Министерството на отбраната пък се ангажира да окаже съдействие за изграждането на паметник на героя в Белоградчик.

Отбелязването на юбилейната годишнина завърши с прожекция на филм за 15-и Ломски полк и участието му във войните.

По инициатива на Емилия Кожухарова гостите на възпоменателната вечер засадиха борови фиданки в близост до боровата гора, създадена през 1911 г. от личния състав на полка.