Събития

Харчат 200 000 лева за черкви и читалища

  27.03.2017 16:31             
Харчат 200 000 лева за черкви и читалища

Близо 200 000 лева ще инвестира Монтана това лято в дострояване и ремонт на черкви и читалища в селата на общината, съобщи кметът Златко Живков.

„Това е най-амбициозната програма, която ще реализираме през този строителен сезон”, подчерта Живков.

Дирекцията по вероизповедания вече е превела 32 000 лева за черквите в Крапчене, Войници, Трифоново, Винище и Липен. В първите три села в момента се строят храмове. За градежите във Войници и Крапчене държавата отпуска по 6 000 лева, толкова са и средствата за изработването на иконостаса за новоизградения храм в село Трифоново.

Черквите „Йоан Кръстител” и „Света Троица” във Винище и Липен трябва да бъдат ремонтирани. Заделените за тях пари са 12 000 лева.

Средно между 35 000 и 50 000 лева ще бъдат инвестирани в ремонтите на пет читалища. Най-голяма сума е заделена за сградата в село Стубел.

„В Стубел започваме реконструкция на цялата сграда на кметството, където се намира и читалището и заради това за там средствата са 50 000 лева. Проблемите на всички селски читалища са от десетилетия. Започваме с най-критичните сгради. Читалищата са най-важните институции за хората в селата, а в момента част от сградите са в ужасно състояние. Ще се работи в Долна Рикса, Горно Церовене, Долно Белотинци и Сумер”, подчерта кметът Живков.

Предстоят и ремонти на отсечки от четвъртокласната пътна мрежа. Ще се обновява пътят към полуостров Расника, шосето във вилната зона на Монтана и отклоненията към селата Трифоново, Сумер и горно Церовене.

„Безспорно най-амбициозният ремонт е на шосето Клисурица – Долна Рикса – Славотин. На отсечката има два моста, които ще бъдат укрепени”, подчерта Живков.

В града пък вече е започнало косенето на зелените площи, подменени са всички знамена на входовете на Монтана, продължава и миенето на улиците.