Здраве

Падна една тайна! Полезно ли е рибеното масло?

  27.03.2017 15:25             
Падна една тайна! Полезно ли е рибеното масло?

Американски учени проведоха мащабно изследване, което не потвърждава ефективността на толкова популяризираните перлички от рибено масло при профилактиката и лечението на заболявания на сърдечно–съдовата система. Рибеното масло е богато на омега-3 мастни киселини, витамин Д и други полезни вещества. Но в пазарната мрежа се разпространява синтетично рибено масло, от което няма почти никаква полза. Често лекарите препоръчват рибено масло за снижаване нивото на холестерина, но сама по себе си хранителната добавка не може да бъде лечение или профилактична терапия. Медикаментозните препарати имат доказана ефективност, а данните за рибеното масло са противоречиви.
Рибеното масло се съдържа в такива риби като сьомга, риба тон и скумрия. Консумирането на тези видове се отразява положително на здравето, но за да се получи терапевтична доза, трябва да е постоянно и в големи количества.
 
Затова лекарите съветват тези, които лекуват проблеми на сърдечно-съдовата система, да отдават предпочитания на медицински препарати с доказана ефективност, а рибеното масло, преди всичко натуралното, да бъде само съпътстващо лечението средство. Полезно е да се консумира мазна риба 2-3 пъти седмично.