Здраве

Понеделникът след преместване на стрелките е най-критичен за здравето ни

  27.03.2017 12:01             
Понеделникът след преместване на стрелките е най-критичен за здравето ни

Местенето на стрелките не се отразява положително на здравето, според д-р Веселин Герев. По думите му, за да се отърсим от липсата на концентрация, отпадналостта и раздразнителността са нужни поне пет дни, ако сме здрави.

"При болните хора проблемът е съвсем различен. най-тежко понасят смяната на часовото време хората, които страдат от хронични сърдечносъдови заболявания и от ендокринни заболявания. Тези, които имат високо кръвно, сърцебиене, аритмия, те имат драстични влошавания на състоянието. Освен това при страдащите от диабет има много резки колебания на нивата на кръвната захар. Това идва от факта, че те ще си взимат лекарствата с час напред, което е парадокс. Би трябвало те да се чувстват доста по-добре, но на практика не става така", обясни специалистът. Според д-р Герев критичен е понеделникът след местенето на стрелките. "Според статистиките с 65% се покачва броя на хората, потърсили спешна кардиологична помощ за някакъв проблем - било то сърцебиене, рязко показване на кръвното налягане, прединфарктни или инфарктни състояния", коментира още лекарят.

Лятното часово време продължава до 4.00 ч. в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.