Свят

Само за 18 месеца тя постигна нещо, което никой друг не е правил (СНИМКИ)

  25.03.2017 15:24             
Само за 18 месеца тя постигна нещо, което никой друг не е правил (СНИМКИ)

Млада 27-годишна жена постави рекорд за най-бързо пътуващ човек, след като успя да посети 196 страни за 18 месеца и 26 дни. Каси де Пекол е от Вашингтон, Кънектикът. Тя започва своето пътешествие през юли 2015 година и съвсем наскоро постигна своята цел - да посети всички 193 суверенни държави, плюс Тайван, Косово и Палестина. След като посети 196 страни, сега Каси планира следващото си пътуване до Антарктика. През февруари 2017 г. Каси счупи световния рекорд на Гинес с проекта си Експедиция 196, като пусна и карта на цялото си пътуване в социалните медии.

Каси пътува от 2010 г. и описва себе си като "световен пътешественик, изследовател, активист по околна среда, правата на жените и мира, възпитател, триатлонист и предприемач". Тя се отказва от „незадоволителната“ си корпоративна работа през 2012 г. и започва да пътува от юли 2015 г., като финансира начинанието си с "планирани и спестени пари, спонсорство и дарения".

В крайна сметка, бюджетът на Каси за пътуването става 198 000 долара, в които и 10 000 долара от гледане на деца. До края на 2016 г. Каси вече е минала през 180 страни и осъществила 254 полета, всичко това само за малко над 15 месеца и 45 дни преди края на пътешествието си. Плановете за Експедиция 196 тя започва да прави на 25 –я си рожден ден.

"Още от училище имам желание да посетя всяка страна в света, да науча повече за всяка култура, местообитание и религия. В Америка сме щастливи, че има такава голяма смесица от култури и хора от всички краища на света, които правят страната това, което е днес. Аз исках да се запозная, от къде идват всички, от къде идвам аз, кои са европейските ни предци. Чудех се какво е било преди съществуването на Северна Америка. Дали Близкият изток наистина е това, което представят по новините? Ами Амазонка?“, разказва Каси за жаждата си за пътешествия.

"Отивайки във всяка страна, за мен беше лично приключение да научат колкото се може повече за нашия свят, да изляза извън зоната си на комфорт, да усетя неизвестното и да оставя нещо от себе си там." Както и се очаква, Каси е похарчила повече от 198 000 долара, но признава, че благодарение на много спонсори е набавила финансирането. Те също така й помагат за създаване на образователен документален филм, който Каси заснема и който насърчава устойчивото пътуване. В своя Instagram тя показва екологичните, луксозни хотели, като Six Senses, Soneva и Secret Bay, на над 295 000 свои последователи, в замяна на безплатно настаняване.

Работейки като посланик на мира за Международния институт за мир чрез туризъм и Skal International, част от работата на Каси е да участва в срещи със студенти, учещи туризъм и да обсъждат проблемите пред отговорните за туризъм и икономика. Освен това Каси работи и с учени за опазване на водите, като събира водни проби за тестване за наличие на микроорганизми и пластмаси. "Ако аз не съм среща в някое министерството, не изнасям лекции за студенти, не събирам проби, не се редя за получаване на виза, аз пътувам из страната, но не за дълго. Опитвам се да прекарвам повече време в страни, където съм в състояние да работя за моята мисия", отбеляза тя.

След 15 месеца на пътя, Каси преживява и върхове, и спадове, но вярва, че самостоятелното пътуване я изгражда. "Като цяло, аз прекарвам от два до пет дни във всяка страна. Удивително е да се срещаш със студенти и с високопоставени хора, да пътуваш по непознати пътища и места, които хората не познават“, добавя тя. Тя обяснява, че не се е чувствала комфортно по време на полети, по летищата и на места, където не е безопасно. Имала е ситуации, в които е била тормозена, в които са опитвали да се възползват от нея, защото е жена или я карат да плаща повече, мислейки я за наивна. "Когато съм в подобна ситуация, казвам какво мисля и се махам от там“, казва Каси. Тя смята, че когато официално стане първата жена, призната, че е пътувала до всяка страна в света, уважението към нея ще бъде по – голямо. "Надявам се само, че мога да вдъхновя младите жени (и мъже) по целия свят да преследват целите си и да реализират това, което може да бъде направено само от човека."

Източник: Profit.bg.