България

НОВИ ПРОМЕНИ В МВР! Вижте реформите на вътрешния министър

  24.03.2017 10:08             
НОВИ ПРОМЕНИ В МВР! Вижте реформите на вътрешния министър

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов предлага "пълна промяна" на реформата на МВР. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане две наредби за - условията и реда за изплащане на обезщетения и за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители в МВР.

Още при встъпването си в длъжност, Узунов обяви намерения да преформатира последните промени в Закона за МВР от края на 2016 г., свързани основно с възнагражденията.

Последните два месеца служебният министър на МВР многократно обявяваше, че обслужващият персонал в МВР, който трябва да подсигурява полицаите, е по-добре платен от самите униформени. Занапред тези положения се променят. Така например - основното месечно възнаграждение на главния секретар на МВР ще е 2136 лв.

Началник на отдел ще има основно месечно възнаграждение от 1456 лв., разследващ полицай в ГДБОП ще се разписва срещу основно месечно възнаграждение от 937 лв. Полицейски инспектор - 1215 лв., началник на Районна служба за пожарна и аварийна безопасност ще получава основно възнаграждение в размер от 1352 лв., а началник-група в Специализираният отряд за борба с тероризма ще има основно възнаграждение 1027 лв.

Държавни служители със средно образование, които са назначени в МВР ще получават максимум 682 лв. основно възнаграждение. Това са полицаи, пожарникари, спасители.

Лица, работещи на трудово правоотношение ще получават като основно месечно възнаграждение - зам.-министър на вътрешните работи - до 2571 лв. Снабдител в МВР, със средно образование ще има месечно основно възнаграждение в размер до 491 лв.

Наредбата ще доведе до подобряване редът и организацията на определянето на възнагражденията на служителите, както и подобряване на последващия контрол при разходване на финансовите средства за това. Наредбата претърпява съществени изменения, които са наложени в резултат на обществени обсъждания, уточнява в мотивите си служебният министър Узунов.

С другата Наредба за условията и реда за изплащане на обезщетения при прекратяване на служебното правоотношение, ще се уредят въпроси за - платен годишен отпуск, незаконно прекратяване на служебното правоотношение, за претърпяна телесна повреда или смърт, при преместване на работа в друго населено място и др.

Създава се уредба за прилагането на еднакъв подход при изплащане на обезщетенията чрез въвеждане на справки по образец. Предвидено е екземпляр от тях да бъде предоставян на служителя за запознаване с начина на формиране на съответното обезщетение и размерите им, които следва да му бъдат изплатени, гласят други от нововъведенията на служебното ръководство на МВР.