Свят

Унгария може да забрани „Хайнекен” заради червена петолъчка. От компанията твърдят, че тя е от Средновековието

  21.03.2017 13:18             
Унгария може да забрани  „Хайнекен” заради червена петолъчка. От компанията твърдят, че тя е от Средновековието

Проектозакон, предвиждащ забраната на „символите на тоталитаризма“ за търговски цели в Унгария, може да накара компанията „Хайнекен“ да премахне червената звезда от логото си, пише NewEurope.

Предложението, което е било представено от депутатите от управляващата партия ФИДЕС, може да забрани показването на символи, включващи нацистката свастика и комунистическата червена звезда „в интересите на вътрешния ред и обществен морал“. Това включва и известното лого на бирата „Хайнекен“.

Според пивоварната червената петолъчка в логото е дошла още от средновековието и представлява основните съставки в напитката. „Червената звезда на „Хайнекен“ няма политическо значение и използваме едни и същи символи по целия свят, във всеки пазар. Следим отблизо пазара в Унгария и се надяваме, че този въпрос скоро ще бъде разрешен“, пише в официално заявление на компанията.

Прес-секретарят на унгарското правителство Золтан Ковач е отказал коментар, но не изключи възможността, че въз основа на закона бира „Хайнекен“ с настоящото си лого може да бъде забранена.

Новият закон предвижда глоба до 6,5 милиона евро за използване на знаци, които според местните власти олицетворяват тоталитарни режими, предаде ТАСС.