Свят

По кои природни знаци руснаците правят прогноза за времето?

  10.03.2017 08:26             
По кои природни знаци руснаците правят прогноза за времето?

Затопляне или студове, урагани и дъждове – от древни времена руснаците знаят, как с помощта на птици, растения и животни да разберат какво време ги очаква. В много от селата, разпръснати из огромната територия на Русия, и до ден днешен няма нито спътникови антени, нито радио. Как да се познае какво ще е времето, за да предпазиш себе си и нивите от мраз или зной? С природните признаци, разтълкувани в митологията и фолклора на древните славяни! Предавани столетия наред от уста на уста, те и до ден днешен се явяват един вид "барометри" и "термометри" не само за селските, но и за градските жители.

Ето няколко от тях, които помагат на руснаците да се борят със стихиите.

Зимни признаци

Котаракът спи, свит на кълбо, и прикрива с лапичка носа си, враната крие клюна си под крилото, врабците си крият из шубраците, а червенушките вдигат врява – всичко това са признаци, че наближават студове. Обяснението е просто: котаракът, враната и врабците търсят топло място, на което да се скрият от студовете, а червенушката е зимна птица – призовава студа, радва се, че настъпва "нейният" сезон. Сред зимните признаци има и такива, които предвещават настъпването на снеготопенето и приближаването на пролетта. Например сияещото над гората небе или бързото настъпване на мрак след залез. Пушекът от комина, ако се точи като прав плътен стълб, предвещава добро време, а ако се "търкаля" безразборно в различни посоки, обратното – наближава буря.

Пролетни признаци

Продължителната руска зима е принуждавала и продължава да го прави – да се търсят признаци за снеготопенето – кога ще замирише на истинска пролет? От край време се смята, че ако снегът се топи от северната страна, идват чучулигите, а ако котката започне да спи на пода, то топлината скоро ще настъпи и ще остане за дълго време. Ако пък летят чинки, снегът се топи от южната страна и тече много вода, то уви, пак ще захладнее.

Летни признаци

В Русия лятото е кратко, а в много райони то е сухо: ако няма вода, няма и реколта. Затова лятно време хората обръщали внимание, дали цветята не се затварят, крякат ли жабите, излизат ли раците на брега и гърмят ли непрекъснато гръмотевици. Всичко това са признаци, че ще завали. Другата лятна заплаха за древните славяни били внезапните слани. Затова обръщали внимание на птиците, пчелите и слънцето. Ако птиците летят ниско и викат силно, пчелите се носят на рояци, около слънцето се образуват "венци" – очаквай студове.

Есенни признаци

Във фокуса на есента попадат офиката, гъбите, орехите, патиците, зайците и катериците. Ако офиката цъфне късно, то есента ще бъде дълга. Богата реколта от офика предвещава студена зима, а ако нейните листа вехнат и остават с приближаването на зимата, то ще настъпят силни студове. Ако има много орехи, а няма гъби – очаквай много сняг и студ. Ако патиците в реката плуват, дори и при студен дъжд – това е добър признак, че студовете няма скоро да дойдат. Ако на зайците им избелява козината, а катерицата прави хралупата си нависоко – стягай се за студена зима.

Източник: Руски дневник