Konkurent
Еуроклима

Събития

Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери

2017-03-10 05:05 31760 0

Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери
Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери

Семейство от Монтана се прочу с уникално производство,. Лидия и Ивайло Заркови са единствените в света, които произвеждат био оцет от годжи бери, научи „Конкурент“.

Продуктът им беше отличен по време на Пловдивския панаир в Конкурса за иновации след оспорвана надпревара с 56 продукта и разработки на 36 фирми и научни институти.

Натуралният оцет  -  световна новост,  е произведен от пресни плодове на годжи бери, които съдържат 500 пъти повече витамин С от портокалите и лимоните. Плодовете на годжи берито трудно се съхраняват в пресен вид, а при изсушаване се губят част от полезните им свойства, обясняват експерти от хранително-вкусовата промишленост.

С производството на оцет Лидия и Ивайло успяват да запазят всички полезни свойства на вълшебните плодове, което превръща оцета им в уникален и полезен.

 „Оцет от годжи бери не е правен до момента в света. Наш познат отглеждаше годжи бери и през септември миналбата година решихме да опитаме да направим оце от плодовете”, разказа Лидия. Биопродуктът им е сертифициран и съдържа само кафява нерафинирана захар в малки количества и годжи бери.

Пресните плодове през есента Ивайло  и Лидия затварят в бидони и превръщат във вино. После идва ред на оцета. Семейството прави и  био оцети от малина, шипка, бъз и арония, а предстои да опита да произведе био оцет и от диви ягоди и боровинки.

Иновацията им – био оцетът от годжи бери има уникален аромат и вкус, съчетава натурални киселини и запазва полезните качества на плода.

Фабриката на Ивайло и Лидия Заркови е семейна. Намира в малко село на няколко килеметра от Монтана. Започнали с производството на ябълков оцет, днес Ивайло и Лидия смело експериментират.

„Изключително се гордея с наградата, която получихме в Пловдив. Нашият продукт се състезаваше с разработки на учени и ние успяхме. Искам всички да знаят, че в Северозапада живеят предприемчиви и работливи хора. Ние успяхме. Правим нещо, което никой друг в света не произвежда. Вярвам, че има много такива хора в нашия край и за тях трябва да се говори”, сподели пред „Конкурент” Лидия Заркова.

Оцетът на Лидия и Ивайло са получили и признанието на асоциацията на шеф готвачите в България.


коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Една малка община „изчезнала” за година от област Монтана
2017-04-26 14:00
169 0
Населението на област Монтана се е стопило за година с 2519 души, което е равно на една малка община с размерите на Георги Дамяново, показват…

Вижте къде още спират водата във Враца
2017-04-26 13:30
118 0
Във връзка с възникнали непредвидени строително-монтажни работи, по прехвърляне на главен водопровод, по проект за Воден цикъл на Враца, ще продължи да бъде прекъснато водоснабдяването…

Строят ваканционно селище край Бързия
2017-04-26 13:00
309 0
Предприемач започва строителството на ваканционно селище в местността Мало равнище край берковското село Бързия. Бизнесменът е собственик на имота, върху който ще се появи новата…

Откриха с песни и танци Панаира на образованието СНИМКИ
2017-04-26 11:55
381 0
С песни и танци откриха V издание на Панаира на образованието във Враца. През следващите дни площадът пред Сувенирната палата ще е зает от млади,…

актуален брой на вестник Конкурент