Събития

Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери

  09.03.2017 16:07             
Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери

Семейство от Монтана се прочу с уникално производство,. Лидия и Ивайло Заркови са единствените в света, които произвеждат био оцет от годжи бери, научи „Конкурент“.

Продуктът им беше отличен по време на Пловдивския панаир в Конкурса за иновации след оспорвана надпревара с 56 продукта и разработки на 36 фирми и научни институти.

Натуралният оцет  -  световна новост,  е произведен от пресни плодове на годжи бери, които съдържат 500 пъти повече витамин С от портокалите и лимоните. Плодовете на годжи берито трудно се съхраняват в пресен вид, а при изсушаване се губят част от полезните им свойства, обясняват експерти от хранително-вкусовата промишленост.

С производството на оцет Лидия и Ивайло успяват да запазят всички полезни свойства на вълшебните плодове, което превръща оцета им в уникален и полезен.

 „Оцет от годжи бери не е правен до момента в света. Наш познат отглеждаше годжи бери и през септември миналбата година решихме да опитаме да направим оце от плодовете”, разказа Лидия. Биопродуктът им е сертифициран и съдържа само кафява нерафинирана захар в малки количества и годжи бери.

Пресните плодове през есента Ивайло  и Лидия затварят в бидони и превръщат във вино. После идва ред на оцета. Семейството прави и  био оцети от малина, шипка, бъз и арония, а предстои да опита да произведе био оцет и от диви ягоди и боровинки.

Иновацията им – био оцетът от годжи бери има уникален аромат и вкус, съчетава натурални киселини и запазва полезните качества на плода.

Фабриката на Ивайло и Лидия Заркови е семейна. Намира в малко село на няколко килеметра от Монтана. Започнали с производството на ябълков оцет, днес Ивайло и Лидия смело експериментират.

„Изключително се гордея с наградата, която получихме в Пловдив. Нашият продукт се състезаваше с разработки на учени и ние успяхме. Искам всички да знаят, че в Северозапада живеят предприемчиви и работливи хора. Ние успяхме. Правим нещо, което никой друг в света не произвежда. Вярвам, че има много такива хора в нашия край и за тях трябва да се говори”, сподели пред „Конкурент” Лидия Заркова.

Оцетът на Лидия и Ивайло са получили и признанието на асоциацията на шеф готвачите в България.