Konkurent
ТДМ

Събития

Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери

2017-03-10 05:05 33959 0

Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери
Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери Уникално: Семейство от Монтана прави оцет от годжи бери

Семейство от Монтана се прочу с уникално производство,. Лидия и Ивайло Заркови са единствените в света, които произвеждат био оцет от годжи бери, научи „Конкурент“.

Продуктът им беше отличен по време на Пловдивския панаир в Конкурса за иновации след оспорвана надпревара с 56 продукта и разработки на 36 фирми и научни институти.

Натуралният оцет  -  световна новост,  е произведен от пресни плодове на годжи бери, които съдържат 500 пъти повече витамин С от портокалите и лимоните. Плодовете на годжи берито трудно се съхраняват в пресен вид, а при изсушаване се губят част от полезните им свойства, обясняват експерти от хранително-вкусовата промишленост.

С производството на оцет Лидия и Ивайло успяват да запазят всички полезни свойства на вълшебните плодове, което превръща оцета им в уникален и полезен.

 „Оцет от годжи бери не е правен до момента в света. Наш познат отглеждаше годжи бери и през септември миналбата година решихме да опитаме да направим оце от плодовете”, разказа Лидия. Биопродуктът им е сертифициран и съдържа само кафява нерафинирана захар в малки количества и годжи бери.

Пресните плодове през есента Ивайло  и Лидия затварят в бидони и превръщат във вино. После идва ред на оцета. Семейството прави и  био оцети от малина, шипка, бъз и арония, а предстои да опита да произведе био оцет и от диви ягоди и боровинки.

Иновацията им – био оцетът от годжи бери има уникален аромат и вкус, съчетава натурални киселини и запазва полезните качества на плода.

Фабриката на Ивайло и Лидия Заркови е семейна. Намира в малко село на няколко килеметра от Монтана. Започнали с производството на ябълков оцет, днес Ивайло и Лидия смело експериментират.

„Изключително се гордея с наградата, която получихме в Пловдив. Нашият продукт се състезаваше с разработки на учени и ние успяхме. Искам всички да знаят, че в Северозапада живеят предприемчиви и работливи хора. Ние успяхме. Правим нещо, което никой друг в света не произвежда. Вярвам, че има много такива хора в нашия край и за тях трябва да се говори”, сподели пред „Конкурент” Лидия Заркова.

Оцетът на Лидия и Ивайло са получили и признанието на асоциацията на шеф готвачите в България.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Един
2017-11-19 09:00
13 0
Стана традиция всяка година в Деня на толерантността, учениците от ОУ „Н. Вапцаров” в Селановци да организират събития, провокиращи размисъл по темата и повод отново…

Двама изявени врачани получиха награди от КБП
2017-11-19 08:00
80 0
В Бургас бе представено четвъртото издание на националната литературна антология „Под лъчите на слънцето”. Тогава се състоя и тържествената церемония, на която бяха раздадени годишните награди…

Момчил Христов става на 50 г.
2017-11-19 07:00
239 0
Своя 50-годишен юбилей празнува на 19 ноември един от най–добрите врачански майстори каменоделци - Момчил Христов. За този период от време е оставил зад гърба…

В Мездра раздават брошури със съвети за безопасно шофиране
2017-11-18 22:00
115 0
По повод отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, Община Мездра, съвместно с доброволци от Българския червен кръст и сектор „Пътна…

актуален брой на вестник Конкурент