Здраве

10 причини, заради които СПЕШНО се нуждаете от домашен любимец!

  03.03.2017 16:17             
10 причини, заради които СПЕШНО се нуждаете от домашен любимец!

Да притежавате пухкав приятел вкъщи може да има много позитивни ефекти. Не само че вече си имате нов съквартирант, но има и някои други ползи, за които не сте знаели.

Ето 10 причини, които доказват, че домашният любимец е полезен за ума, тялото и душата.

1. Те помагат при изграждането на взаимоотношения

Често забравян страничен ефект от домашния любимеж е това, че винаги имате тема за разговор с другите хора. Да имаш домашен любимец ти позволява да се свързваш по-лесно с любителите на животни. Дори ако ти и човекът, с който разговаряш не можете да говорите за нищо друго, може да обсъдите тази обща тема. Вие дори може да си размените полезни съвети за кучешката храна, играчките и др.

2. Те са полезни за здравето

Домашният любимец може да помогне в подобряването на здравословното състояние. Честите разходки и полагането на грижи за кучето или котката ще ви помогнат да си набавите нужната активност през деня и ще ви държат държат във форма.

3. Те помагат с борбата срещу алергиите

Това може да звучи протиоречиво, но е истина. Не обръщайте внимание на рекламите и филмите, в които стопаните на кучета и котки кихат непрекъснато заради четирикраките приятелчета в стаята. Животните всъщност помагат в борбата с алергиите. Децата, които растат и са заобиколени от животни имат по-здрава имунна система от останалите. Дори имунната система на възрастните става по-силна с времето, когато те живеят с животно вкъщи.

4. Те увеличават силната на костите и сърцето

Това са допълнителни ползи за здравето от притежанието на домашен любимец: бързо възстановяване от сърдечни заболявания, по-стабилно кръвно налягане и по-малка вероятност за получаване на сърдечен удар. Ежедневните разходки из природата с малкия приятел ще подобри и силата на костите, защото така човек си набавя повече витамин D.

5. Те подобряват настроението

Нека бъдем честни. Има дни, в които нещата просто не вървят. Тогава няма нищо по-хубаво от верен приятел, който няма търпение да се приберете вкъщи и да ви покаже всичката любов, която е събрал в себе си. Проучвания твърдят, че хората се научават от домашните си любимци как да показват привързаност и обич по-лесно, а това води до освобождаване от стреса

6. Те са страхотни за хора на всякаква възраст

Децата, които растат с животни вкъщи по-рядко страдат от проблеми с дихателните органи или кожни болести. С помощта на животното вкъщи те си изграждат имунитет срещу някои заболявания. Любимецът вкъщи е полезен и за възрастните хора, които са болни от Алцхаймер. Животните им помагат да не се чувстват самотни и да не се поддават на панически атаки.

7. Те са отлични помощници в групи за медицинска помощ

Същестуват организации и групи, които специално обучават кучета, които да помагат на пациенти по време на възстановяването им от различни заболявания.

8. Те може и да не говорят, но чуват много ясно

Очевидно, нашите домашни любимци не говорят човешктие езици, но те са много осезаеми що се отнася до емоционалните нужди на стопанина си. Много хора откриват, че силната емоционална връзка с домашния любимец има терапевтичен ефект, когато им е трудно да споделят проблемите си с други хора.

9. Те дават сигнали, когато стопаните им са заплашени от сериозни здравословни проблеми

Едно нещо, което стопаните често не знаят е че кучетата могат да познават сигналите на множество здравословни състояния. Някои кучета усещат кога стопаните им ще получат епилептичен пристъп. Други могат да надушват рак. Има кучета, които са обучени да усещат симптомите на Паркинсон, диабет и др.

10. Те разполагат с безрезервна любов и приятелство

Една от най-добрите ползи от това да имате домашен любимец, е да се върнете вкъщи след дълъг ден. Винаги ще имате приятел за разходка или гушкане на една ръка разстояние и той няма да задържи за себе си и капка любов. Ще ви даде цялото признание и любов, от които имате нужда!

Blitz.bg