Здраве

Лукът има много полезни и нужни на организма ни вещества, но ето кога ни вреди

  03.03.2017 16:11             
Лукът има много полезни и нужни на организма ни вещества, но ето кога ни вреди

здравословното хранене. Всички знаем, че лукът е богат на фитонциди, помагащи ни да се борим с простудата. Той съдържа витамините А и С, както и тези от групата В. А също и минерали, например фосфор и желязо. И въпреки всички тези много полезни и нужни на организма ни вещества, учени и медици предупреждават, че в някои случаи употребата на лук трябва да се сведе до минимум или дори съвсем да се откажем от него. 

В популярно международно издание експерти информират, че е крайно опасно да употребяваме изчистен лук, който преди това известно време е престоял в хладилника или в кухненския шкаф. “Пресният лук трябва да се употребява веднага след като бъде изчистен от люспите. Колкото по-дълго време изчистената и разрязана глава лук се намира на открито, на въздух, толкова повече бактерии тя попива. След 2-3 дни такъв зеленчук се превръща в истинска инфекциозна бомба и нищо освен вреда няма да ви донесе”, предупреждават експерти по здравословно хранене. 

Освен това пресният лук е способен да провокира повишаване на кръвното налягане, както и да повлияе зле на сърдечния ритъм, смятат медиците. Според тях при вродени пороци на сърцето, при вегето-съдова дистония и след инфаркт, е нужно крайно предпазливо да се консумира кромид лук. 

Медиците предупреждават и за още негативни ефекти: забравете за кромид лук или въобще го изключете от менюто си, ако сте склонни към колебания в настроението, раздразнителност и безсъние. Този зеленчук оказва възбуждащо действие на нервната система, констатират те. 

Кромидът лук е опасен и с това, че може да провокира пристъп на астма и алергични реакции. Освен това силно повишава киселинността в стомаха, дразни лигавиците на храносмилателните органи и може да доведе до гастрит и язва. И не на последно място, ако страдате от бъбречни болести и сте склонни към образуване на камъни, забравете за луковия сок - това ще ви донесе много неприятности.