Здраве

Всички го обожават и ядат, а и на идея си нямат какви паразити може да хванат. Ето как да се предпазите

  03.03.2017 09:12             
Всички го обожават и ядат, а и на идея си нямат какви паразити може да хванат. Ето как да се предпазите

От началото на осемдесетте години на миналия век японския деликатес суши придоби огромна популярност в целия свят. В момента този източен деликатес е неведнъж срещан в почти всички страни на света. И това не е странно! Сушито е любимо на доста хора. Консумацията на суши има известни ползи за здравето. И освен това е ниско калорично предястие, което го прави предпочитано от хората, които са на диета. Рано или късно, всеки фен на този деликатес се пита дали красиво оформените колелца от риба не причинят сериозна вреда на организма? Единственият проблем е, че суровата риба, която е включена в повечето видове суши, би могла да бъде заразена с червеи и паразити. Един прост ресърч в Гугъл потвърждава тези опасения. 80-90% от морските и сладководните риби са заразени с червеи. Те ползват рибите като междинен гостоприемник. Неведнъж се случва така, че нито сушенето, нито опушването или пърженето не може да убие яйцата и лаврите на червеите, които са намерили убежище в плътта на рибата.

Има ли паразити в рибата?

В същото време е необходимо да поясним, че все пак съществува някакъв контрол на рибата и месото, което се ползва в ресторантите. Суровата риба и другите морски храни се доставят в големите ресторанти и суши барове само след преминаване на необходимите тестове. Всеки продукт би трябвало да бъде доставян в ресторантската кухня с ветеринарен сертификат, както и пакет от съпътстващи документи. Всъщност, причината за инфекцията на ястията, както и на японския деликатес суши с червеи и паразити, може да бъде много банална. Става дума за неспазване на хигиенните условия.

Хигиена, хигиена и пак хигиена за приготвянето и на най-баналния деликатес

Всички знаем и това е факт – има заведения, в които хигиената е под всякакво ниво. По-малките ресторанти могат да купуват евтини продукти от пазарите, където санитарният контрол е занижен или не съществува. Затова и рибата, която идва оттам, е възможно да е с минал срок на годност или негодна за консумация, поради налични зарази в нея. Припомняме, че преди около две години 12 деца от Асеновград с умствени проблеми бяха натровени с риба и откарани в детското спешно отделение. И до днес не е ясно кой е доставил развалената риба или мляко в кухнята на детското заведение. И още – лоша хигиена във временно заведение в София пред НДК натрови клиенти с пържена риба. Случаи има доста, и може би ще има още пострадали. Най-добре е екзотични деликатеси, като сушито, да се консумират само в големи ресторанти, където контролът е на ниво. Ако рискът от хелминтоза ви плаши бихте могли напълно да се откажете от ползването на временни заведения, разположени в градини и паркове по времето на разни Коледни базари или в градинките край морето. Тук дебело е необходимо да подчертаем, че рискът от зараза с паразити съществува не само докато похапвате суши, но и при консумацията на пържена или печена риба, както и при някои други видове морски деликатеси и месо.

Blitz.bg