Крими

Апелативният съд нарушил правилата при мярката за неотклонение на Ценко и Мартин Чокови

  02.03.2017 20:20             
Апелативният съд нарушил правилата при мярката за неотклонение на Ценко и Мартин Чокови

Комисия на Върховния касационен съд извършила проверка в апелативния спецсъд и  установила отклонение от практиката при определянето на съдебния състав по мерките за неотклонение на Ценко Чоков и сина му Мартин. Заради начина, по който беше разпределено делото по мярката на Чокови, започна инспекция в Апелативния спецсъд, назначена от Лозан Панов.

Като цяло разпределението на делата в съда се извърша съобразно вътрешни правила, утвърдени от председателя на съда. Изборът на съдия докладчик е на случаен принцип, чрез въведената система за разпределение на делата. По всяко дело се прилага протокол от разпределението, върху който саморъчно се отбелязва номерът на състава и участващите в него съдии.

Определянето на членовете на съдебния състав обаче не се извършва автоматично.  Изборът на докладчик предопределя и участието на съдиите от постоянния му съдебен състав. Когато някой отсъства обаче, замяната му с друг съдия не се извършва на случаен принцип, а по субективна преценка на разпределящия.
Така по мярката за неотклонение на Ценко и Мартин Чокови е констатирано, че изборът на съдия докладчик е извършен на случаен принцип, а определянето на състава е направено според установената в съда практика делото да се разглежда от постоянния състав, чийто член е докладчикът.

Според комисията на ВКС замяната на отсъстващия към момента на разпределението член на състава съдия Петя Колева със съдия Даниела Росенова е извършена в отклонение от практиката.
Освен това срокът за произнасяне на състава е следвало да изтече до края на работния ден на 13 февруари. В този ден редовният член на състава съдия Колева вече не е била в отпуск, което не сочи на необходимост от замяната й с друг съдия.

От ВКС препоръчват да се изготвят вътрешни правила за определяне на начина на попълване на непълен съдебен състав, за заместване на отсъстващ член, както и за начина за определяне на останалите съдии в съставите по мерки за неотклонение.

Това да става чрез автоматичен избор между възможните съдии за разпределение. Правилата могат да се съгласуват от Общото събрание на съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд и да се оповестят публично на интернет страницата на съда.