Здраве

11 мъдри съвета от източната медицина, за да сте здрави без лекарства

  01.03.2017 07:33             
11 мъдри съвета от източната медицина, за да сте здрави без лекарства

1.Винаги се усмихвайте искрено с очи и пълно с любов сърце.
Това е профилактика на всички болести. Когато сте тъжни и сърдити, когато сте потиснати, плачете или нервничите, вашите органи отделят отрови. Но ако сте щастливи и се усмихвате, те произвеждат течност, подобна на мед. В днешно време живеем трескаво. За много от нас работният ден завършва с главоболие, с нарастваща тревожност и потиснатост, с усещането, че имаме нещо да вършим. Всичко, което имате да вършите, е да не правите нищо. 
Трябва да се научите, когато възникне сложна ситуация, каквото и да стане, да не позволявате това да ви погълне. Ето затова трябва да се усмихвате. Благодарение на това простичко действие светът ще се промени и това, което ви е изглеждало и сте очаквали като огромна опасност, няма да се случи. Отначало ще ви е трудно да прецените резултатите от вътрешната си усмивка. Но повярвайте, с времето това ще се превърне в неотменна част от вашия живот. Където и да се намирате, дали сте прави, или седнали, усмихвайте се, отпуснете се, напълнете сърцето си с любов и позволете вълните на това чувство да изпълни тялото ви. Това е толкова просто и полезно. Просто позволете на любовта да влезе в сърцето ви, усмихвайте се по-често и всички ваши неприятности ще се разтапят като лед под слънчевите лъчи.

2.Говорете по-малко. 
Много внимателно обмисляйте какво изричате и как го казвате. Уместно произнесената дума е най-ценното нещо. 

3.По-малко се тревожете и повече действайте. 
Не мислете толкова нито за бъдещето, нито за миналото, тъй като именно те стават повод за безпокойство, а то поражда стрес. Вместо това се опитайте да се концентрирате винаги, когато съумеете. Запомнете, че концентрацията идва сама, без особени техники. Тя се случва, щом развиете умението да помагате и да прощавате.

4.Развивайте силата на ума си. 
В много източни езици, в т.ч. и в китайския, понятията “ум” и “сърце” се изразяват с една дума. След като достигнете нивото, когато няма да ви притесняват личните ви амбиции, когато ще съумеете да забравите за себе си и да отворите сърцето си за другите, ще получите ресурси за освобождаване от болестите. Когато сте болни и медитирате, не мислете, че го правите, за да се избавите от болестта. Просто се съсредоточете в изпълнението на упражнението и всичко останало ще отпадне от само себе си.

5.Контролирайте половото си влечение и не му позволявайте то да ви контролира. 
Ограничете половите си отношения само до един човек - този, когото силно и искрено обичате. Няма нищо по-добро от верни, чисти и същински отношения. Затова търсете и открийте “своя” човек, своята половинка. Умът се възбужда от това, което постъпва към него през очите, ушите, устата, носа, т.е. от чувствата.

6.Уважавайте главата си и дръжте краката си на топло. 
Точно така, думата е “уважавайте”, защото трябва да приемате своята глава като храм на Бога и ума. Разглеждайте я като храм за душата, откъдето се осъществява контролът на всички жизненоважни органи. 
Съществува едно правило, което е важно да спазвате: “Дръжте главата си на хладно, а краката на топло”. Така със сигурност ще избегнете натрупването на прекалено голямо количество енергия в главата си, заради което чувствате такъв огромен дискомфорт, дори много често и болка. Ако прекалено много енергия се концентрира в главата, ще ви се повиши кръвното налягане. А насочвайки енергията към стъпалата си, ще можете да понижите кръвното. В следствие от това, че краката са били на топло, ще предотвратите сърдечен пристъп. Затова разтривайте и нагрявайте стъпалата си. Опитайте да се научите да насочвате енергията към пъпа си, който също трябва да е топъл.

7.Дръжте и шията си на топло. 
В нея има много кръвоносни съдове и нерви, движещите по посока към (или от) една от най-важните части в тялото - главата. Затова трябва да отделяте д остатъчно голямо внимание и на шията, нека тя да е на топло и да не е напрегната. Опитайте да не изразявате чувствата си прекал   ено интензивно. Не гледайте и не слушайте прекалено напрегнато или дълго. Ако органите на чувствата функционират прекалено активно, може да възникне болест. Гледайки през пръсти на употребата на голямо количество ядене и пиене, вие разрушавате своето здраве. За да удължите живота си и да избегнете болестите, изпълнявайте упражнение “гълтане на слюнка” много пъти на ден. Не излизайте при ветровито време навън, след като сте се изкъпали или изпотили. Развивайте в себе си божествени качества и с времето ще стъпите на пътечката на безсмъртието.

8.Мъдрост в начина на хранене. 
Не преяждайте, за да не се налага след това дълго да седите или лежите, тъй като това със сигурност ще съкрати живота ви. Ставайте от масата малко преди да се наситите, след което се разходете и никога не яжте преди сън. Яжте помалко, но често. Така ще осигурите добро храносмилане и няма да претоварвате петте важни органа. Като започнете да се храните, първо консумирайте горещите ястия, след това топлите и накрая студените. Ако няма студени, пийнете малко студена вода. Преди ядене винаги е нужно да вдишате дълбоко и да погълнете малко въздух. 
През пролетта яжте повече лютива храна; през лятото - повече кисела; през есента - повече горчива; през зимата - по-малко солена. Но не се увличайте все пак. Имайте предвид, че храната, приготвена в печката, е по-полезна от суровата и е много по-добре да ядете помалко, отколкото много. 
Ако сте приели прекалено много храна, не пийте вода и не я гълтайте бързо. Несмилането на изядената храна възниква, когато се нахраните до пълна насита, след като дълго време сте гладували. Не яжте сурови плодове на празен стомах, защото те загряват органите над диафрагмата. Прекалено много изконсумирани сурови зеленчуци пък могат да увредят здравия цвят на кожата ви.  

9.Бъдете умерени. 
Прекалено продължителното ходене вреди на ставите. Прекалено дългото седене вреди на мускулите. Прекалено дългото стоене прав вреди на костите. Прекалено продължителното лежане вреди на жизнената енергия. Прекалено дългото съзерцаване вреди на кръвта. Гневът, тъгата, самосъжалението и меланхолията са вредни, както и прекалено силната радост или удоволствие. 
Да страдаш е вредно; да се въздържаш от полови отношения пак е вредно; да се притесняваш и прекалено да се вълнуваш също е вредно. Казано накратко, не е вредно само когато всичко е с мярка. 

10.Радостта увеличава количеството “ци”-енергия. 
Голямата радост е по-голяма “ци”, а голямата тъга спира нишката “ци”. Вие можете да изчерпате запасите си от жизнена енергия с прекалено пасивен полов живот. Преглъщайки често слюнката си означава да увеличите съществено енергията си. Ако не я преглъщате, тя губи силата си. Когато сте болни, не трябва да лежите с главата на север. Ако веднага след пробуждане започнете много да говорите, се лишавате от жизнена енергия.

11. Сезоните и грижата за здравето. 
През зимата непременно дръжте краката на топло, а главата на прохладно. През пролетта и есента позволявайте и на главата, и на краката да усещат прохлада. Ако сте болни и се изпотявате, не пийте студена вода, тъй като това разрушава сърцето и стомаха. През пролетта и лятото трябва да лежите с главата на изток, а през есента и зимата - на запад. Спете на едната страна с прегънати в коленете крака. Така увеличавате запаса от вашата жизнена енергия. През лятото и есента си лягайте рано и ставайте рано. През зимата си лягайте да спите рано и ставайте късно. През есента си лягайте, докато е светло и ставайте рано. На разсъмване, на обед, след обед и в полунощ почиствайте зъбите и изплаквайте устата си седем пъти, това ще удължи живота ви и ще укрепи костите, мускулите, ноктите и косата.           

Яна БОЯДЖИЕВА