Събития

Общините искат истинска финансова децентрализация

  23.02.2017 17:28             
Общините искат истинска финансова децентрализация

Кметовете на всички общини у нас, които се събраха на 30-тото общо събрание на националното си сдружение, изготвят документ, в който настояват за истинска финансова децентрализация. Документът ще бъде внесен в новия парламент след неговото конституиране, съобщи зам.-председателят на УС на сдружението и кмет на Монтана Златко Живков.

 В подготвения за приемане проект се посочва, че за общините вече става невъзможно да предоставят 80 на сто от услугите за гражданите и бизнеса с ресурса, с който разполагат.

„Става дума за 15% от държавните средства и 3-4 лв. местни данъци от всеки 100 лв. събрани. Общините не могат да изпълняват задълженията си с такива пари”, коментира кметът Живков.

Градоначалниците предлагат финансова децентрализация в четири стъпки -  въвеждане на общински подоходен данък без увеличаване на общата данъчна тежест, разширяване обхвата на данъка върху недвижимите имоти чрез включване на земеделските земи, равнопоставено финансиране на държавните и общинските пътища, и подобряване на разпределителните механизми на трансферите от централния бюджет по общини.