Събития

Мръсен бизнес стои зад погрома на кафе-автомати

  23.02.2017 16:44             
Мръсен бизнес стои зад погрома на кафе-автомати

Нова и опасна мода тресе вандалите във Враца – от известно време зачестиха атаките на кафе автомати, сигнализираха читатели на „Конкурент“. Според тях, през последните седмици били ударени 3 машини, разположени на различни места в града. Тъй като повредените апарати се стопанисват от различни търговци и фирми, атаките едва ли са насочени към определен икономически субект.

Според наша информация, опитите за посегателство целят не само обир на монетника, но и палене и унищожаване чрез нанасяне на повреди с камъни или метални тръби.

Верен на принципа да търси истината, „Конкурент“ се допита до бизнесмен, който пожела да остане анонимен, но има няколко подобни апарата. Той потвърди, че през последните години многократно е страдал от вандалите.

„Всеки от кафе-автоматите втора употреба струва по 2 500-3 000 лева, но липсва поддръжката. Затова апашите уж удрят монетарника, където изкарват около 100 – 200 лева, но на практика ударът е насочен към платките, от които се изкарват добри пари“, каза врачанинът. От полицията често не обръщат внимание на тези посегателства, тъй като щетите са под размера на минималната работна заплата, което веднага ги прехвърля в графата „маловажни“. Това е и причината често потърпевшите да не подават жалби – просто нямало смисъл да се жалват.

От полицията във Враца не отчитат да има вълна от подобни престъпления. Според бюлетина на ОД на МВР преди около 2 седмици е горяла кафе-машина, като ченгетата разследват умишлен палеж, а преди повече от месец и половина е бил разбит друг апарат, от който са иззети монетите.

Десетина са търговците, които стопанисват кафе автомати в града под Околчица, но машините вече са стотици. Патентният данък, който собственикът им плаща годишно е между 20 лева и 100 лева, като налогът зависи от мощността и възможностите, които има машината.