Свят

Там, където плащаш 50 евро за секс и 10 евро за канабис

  22.02.2017 20:39             
Там, където плащаш 50 евро за секс и 10 евро за канабис

Амстердам възниква като рибарско селище през ХІІ век, а по-късно се превръща в едно от най-големите пристанища в света. Днес столицата на Холандия впечатлява с комбинацията от исторически забележителности, динамичен начин на живот и нечувана либералност.

Туристите обикновено свързват Амстердам с "Кварталът на Червените фенери" и марихуаната.

И има защо - там всеки може да получи секс срещу около 50 евро, а да си купиш канабис от близкото магазинче - между 7 и 13 евро (средно около 10 евро).

Кварталът на Червените фенери (зона от 6500 кв., разположена от двете страни на канала Де Валеен в Стария град) съществува на днешното си място от самото му основаване през XIV в., когато вместо кафенета, там са се разполагали дестилационни фабрики, обслужвани предимно от моряци и търговци от различни националности. През XV и XVI в. Амстердам започва да развива преносна търговия с останалата част на Европа и света, което се оказва златна възможност за утвърждаването на проституцията като успешен занаят.

Нуждаещите се от освежаване и компания и забогатели след дългите пътувания моряци, все по-силно привличат вниманието на жените с лоша репутация. Така за кратко време луксозните публични домове, ръководени от амбициозни бизнес дами (обикновено бивши жрици на любовта) изникват все по-близо до пристанището. До края на XVII в. Амстердам добива широка популярност в Европа със своите „къщи на удоволствията“.

А иначе Амстердам може да предложи и много забележителности – на всекиму според желанията.

Ако купите сега билети за след седмица, транспортът до там ще ви струва 260 евро, но ще платите 190 евро, ако ги купите за след месец.

Нощувка в луксозен хотел ще ви струва 190-250 евро на вечер за двама, а в среден клас хотел ще ви струва между 90- и 130 евро на вечер.

Ще пиете по кафе за около 3 евро, а наливна бира - около 5 евро.

Вечерята за двама в луксозен ресторант ще ви струва 65 евро, а ако решите да си похапнете нещо сладичко в сладкарница, ще платите за десерт между 5 и 14 евро.

Разбира се, ако имате по-малък бюджет, можете да изберете и сандвич на крак, като двама души ще платите около 10 евро на някое улично магазинче.