България

Шок! Фермер получи инфаркт, глобиха го

  21.02.2017 17:35             
Шок! Фермер получи инфаркт, глобиха го

Фермер влезе в болница заради проблеми със сърцето и в това време грижата за неговите 172 животни пое негов познат. За целта обаче той трябвало да ги премести от асеновградското село Козаново до Буково, и то във време, когато заради заразата от нодуларен дерматит транспортирането на говеда в страната е забранено, съобщава "Марица".

Щом бил изписан от здравното заведение, фермерът уведомил за казуса Областната дирекция по безопасност на храните. Така се сдобил с глоба от 200 лв., но тя вече е отменена от Асеновградския районен съд.

Мъжът влиза в асеновградската болница на 9 май м. г. със силно сърцебиене и без да е ясно колко време ще продължи лечението му. Така се налага друг да храни животните от стопанството му. На 25 април 2016 г. обаче Агенцията по безопасност на храните е забранила транспортирането на едри и дребни преживни животни в страната, с изключение на предназначените за незабавно клане. Така придвижването до Буково се оказва нарушение, санкционирано с 200 лв.

Разглеждайки казуса, на 14 февруари т. г. съдът в Асеновград постановява, че при написването на акта не е отчетено, че животните са преместени с цел да бъдат спасени от глад. При това глобата е наложена не на фермера, прекарала стадото от едното село до другото, а на собственика му. На това основание санкцията пада. От Агенцията по храните имат опцията да обжалват пред Административния съд.