Събития

Губернатор извади на показ наследените „гнили ябълки“

  21.02.2017 17:05             
Губернатор извади на показ наследените „гнили ябълки“

За нередности и пропуски в изпълнението на три трансгранични проекта, наследени от бившия областен управител на Враца Малина Николова алармира на брифинг във вторник Момчил Младенов.

Новият губернатор посочи, че единият от проектите, който се осъществява съвместно с румънската община Долж и е на стойност над 3 млн. евро, може и да не види бял свят заради неспазени административни процедури от бившия екип на областната управа.

Проектът е одобрен през 2015 г. и предвижда закупуване на специализирани автомобили и техника за пожарната, полицията, комуналното дружество и спешния център във Враца. „Проблемът е, че средства за съфинансиране от наша страна няма. Моят предшественик явно е разчитал на подкрепа по линия „моя човек” в централната власт и не е намерил за нужно да изпрати официално писмо с искане на пари до Министерски съвет. В резултат на това, на 13 декември м.г., когато вече средствата са били нужни, правителството е отказало да ги предостави”, заяви Младенов и показа отказа, подписан от бившия секретар на МС.

„Свързах се с областният управител на окръг Долж, който също изказа тревогата си относно този съвместен проект и поисках отсрочка. Запознал съм и кабинета със ситуацията. Ще направя всичко възможно да продължа реализацията на този проект, макар че крайният срок за предоставяне на тези средства е до 27 февруари”, обясни Младенов и допълни, че е поискал среща с министъра на финансите за решение на проблема.

За спънки с друг трансграничен проект, наследен от екипа на Малина Николова, информира още новият областен управител. Става въпрос за проектно предложение в сферата на здравеопазването и социалните услуги, и по-конкретно за ремонтните дейности на болница „Иван Рилски“ в Козлодуй. Общата стойност на проекта е 1 500 000 евро, за община Козлодуй -713 557 евро.

„По-добър механизъм има при този проект, но намерих преписка спряна до някъде. Мисля, че в крайна сметка този проблем ще бъде решен и проектът ще бъде реализиран“, заяви Младенов.

Още една „гнила ябълка“ извади на показ пред медиите новият управител. Става въпрос отново за трансграничен проект „Инсталиране на програмно приложение за информационно-комуникационно виртуална мрежа, доставка на компютърно и мултимедийно оборудване“. Проектът е изпълняван през 2016 г. и е на обща стойност 198 хил. лв. Поръчката е обявена на 26 март 2015 година, като тогава са сключени и договорите за инсталиране на програмното приложение.

„Чрез обществена поръчка е определена е фирмата -„Специализирани бизнес системи“ АД и е сключен договор с нея. На по-късен етап обаче с констативен протокол се установява неизпълнение на договора. В отговор изпълнителят заявява, че е изпълнил ангажимента си и завежда дела срещу областната администрация-Враца, като на няколко инстанции е потвърдено, че фирмата има право да търси обезщетение“, поясни Младенов и информира, че това е потвърдено от ВАС и Апелативен съд-София, вследствие на което Областна администрация-Враца е осъдена за над 200 хил. лева.

„В момента с юриста на областната администрация полагаме усилия, за обжалване пред Висшия Касационен съд да защитим този иск и да се преборим, но шансовете ни са прекалено малки. От тук идва и въпросът кой ще поеме отговорността за тези 200 хил. лева. Аз разбирам, че в случая един път фирмата е оценена, офертата й е приета и договора е сключен, а в следващият момент намират някакъв проблем и прекратяват договора. Тогава настъпва този хаос. Това е трябвало да се мисли още по време на оценката на фирмата на 26 март 2015 г., а не постфактум, след като сключим договора и фирмата тръгне да го изпълнява“, коментира още Младенов.
По думите му това е сериозен проблем, за който ще бъдат търсени опити да се разреши. Другото, което отчита като голям проблем е, че за казуса не е бил информиран Министерски съвет.