Свят

Кой е наследникът на най-голямата бижутерийна компания в света?

  20.02.2017 20:18             
Кой е наследникът на най-голямата бижутерийна компания в света?

Една от четирите най-богати династии в Хонконг се готви за промяна на ръководството, която може да подложи на проверка поговорката, че семейният късмет не трае повече от три поколения, пише Bloomberg.

Предполагаемият наследник на компаниите New World Development  и Chow Tai Fook Jewellery Group Ейдриън Чън, който е завършил в Харвард, е в светлината на прожекторите, след като 69-годишният му баща Хенри неотдавна си взе отпуск заради заболяване. Компаниите отказаха да коментират съобщенията в медиите, че Чън-старши е получил инсулт.

Когато 36-годишният Ейдриън наследи баща си, той ще застане начело на конгломерат, който контролира една от най-големите агенции по недвижими имоти в града, управлява хотел Carlyle в Ню Йорк и верига бижутерийни магазини, които генерират с около 80% по-големи приходи от Tiffany&Co. в световен мащаб. Днес семейството контролира четири представени на борсата компании с обща пазарна стойност от над 25 млрд. долара.

Младият Чън обаче ще трябва да се справя със сериозни предизвикателства. Ако оглави семейния бизнес сега, той ще се изправи пред свиващи се маржове на печалбата в основния бизнес с недвижими имоти на семейството и намаляващо търсене на скъпи бижута. Той също така ще трябва да запази градените с десетилетия връзки на баща му и да възстанови доверието на инвеститорите, след като минали грешки на семейството породиха притеснения за корпоративното управление.

Кланът Чън не е единственият, който се готви за наследяване, това предстои и за други големи бизнеси в Хонконг, където пейзажът е доминиран от шепа магнати. Много от тези предприемачи, мнозинството от които са китайски бежанци, избягали от японските нашественици през 40-те години на миналия век, приближават пенсионна възраст.

Председателят милиардер на Henderson Land Development  Ли Шау Кий стана на 89 години миналия месец, годишнина, която най-богатият човек в Хонконг и председател на CK Hutchison Holdings Ли-Ша-шин ще достигне през юли.

Печалбите на Chow Tai Fook намаляха през последните две години и половина до най-ниското си равнище от 2011 г. насам, на фона на усилията в Китай за справяне с корупцията, които подкопаха търсенето на луксозни стоки. През декември продажбите на дребно в града намаляха за 22-и пореден месец заради спада на търсенето на бижута, часовници и скъпи подаръци.

В интервю миналата година Чън заяви, че ще насочи вниманието на Chow Tai Fook към привличането на младите хора, въвеждайки по-модерни дизайни на бижутата и увеличаването на присъствието на марките му в глобален план.

“В идните десет години китайските марки, китайската оригиналност, китайската креативност ще бъдат част от реалността в света. Хората ще се връщат и ще говорят колко страхотно е в Китай вместо колко страхотно е в САЩ“, каза Чън през ноември.

Предприемачът, който обича изкуството и има бакалавърска степен от Харвардския университет, отвори търговски центрове, като ги сля с галерии, и мол, насочен към децата.

За да успее Ейдриън Чън, той трябва да запази връзките на семейството си и акционерите, защото Хонконг почти не го познава. Семейните компании губят около 60% от стойността си всеки път, когато лидерството се предава от едно поколение на следващото, тъй като не могат да предадат нематериални активи, като връзки и доверие.

Когато Хенри Чън пое за първи път семейния бизнес в края на 80-те години на миналия век, той започна серия от придобивки, включително закупуването на хотелската верига Ramada и холдинга Wing On. Това увеличи толкова много дълговете на семейната империя, че Чън трябваше да продаде някои активи.

Макар че неприятностите от миналото влошиха мнението на инвеститорите за компанията, младият Чън може да преобърне тези представи. „Дори ако Хенри си вземе дълга отпуска, не виждам проблем да повиши Еейдриън. За него няма да е лоша новина, ако поеме напълно управлението на семейния бизнес“, казва анализаторът Реймънд Чън от компанията CIMB Securities.

Източник: profit.bg.