Събития

Доц. Великов насърчи образованието да ползва повече опит от Евросъюза

  20.02.2017 16:28             
Доц. Великов насърчи образованието да ползва повече опит от Евросъюза

Общо 30 милиона евро може да усвои България през тази година по програма „Еразъм”, която подпомага развитието на образованието, младежите и спорта. Програмата навършва 30 години от създаването си, затова за целия ЕС това е годината на „Еразъм”. По инициатива на доц. Борислав Великов, заместник-председател на комисията по образование и наука в 43-то НС, народен представител три мандата на Монтана от Реформаторския блок, годишнината беше отбелязана с информационен ден в града.

Възможностите пред преподаватели, учители, ученици и възрастни, които искат да продължат образованието си, да подобрят уменията и квалификацията си по програма „Еразъм”, бяха разяснени от директора на центъра за развитие на човешките ресурси в министерството на образованието Татяна Калканова, бивш народен представител в два парламента. Центърът приема и одобрява проектите на кандидатите, помага в процеса на изготвянето им. В момента е отворена процедура по набиране на проектни предложения, а крайният срок за подаването им е 29 март. Могат да кандидатстват като бенефициенти училища, общини, библиотеки, галерии, музеи, НПО, занаятчийски сдружения, синдикати, стопански камари, предприятия и др. След това по други дейности ще може да се кандидатства отново през февруари 2018 г.

12 проекта се изпълняват в област Монтана през последните две години, но целта на инициативата в града е те да станат много повече.