Свят

Ето как да предпазите Android смартфона си от вируси

  20.02.2017 07:14             
Ето как да предпазите Android смартфона си от вируси

Защитено ли е вашето Android устройство срещу вируси? На всеки няколко месеца се появяват уязвимости в сигурността на Android, които засягат милиони смартфони. Ето трите най-важни мерки, които притежателите на телефони с Android могат да предприемат, за да се предпазят от вируси.

1. Не инсталирайте приложения извън Google Play

В Android системата има настройка, която забранява инсталациите на приложения от неизвестен произход. Тя е активирана по подразбиране, така че да можете да инсталирате приложения само от Play Store. Тази опция ви предпазва от зловреден софтуер, който се разпространява чрез ненадеждните магазини за приложения.

2. Скенер за вируси на Google

Тази настройка е налична с Android 4.2 и вече е част от Google Play услугите. Също е активирана по подразбиране и позволява приложенията да бъдат сканирани за евентуален злонамерен софтуер преди инсталацията. Ако се установи зловреден софтуер, Android спира инсталацията.

3. Актуални пачове за сигурност

Android е базирана на Linux, ето защо има още един трети слой на защита на потребителите: редовно излизане на пачове за сигурност. Трябва да знаете, че Google предоставя тези пачове не само за най-новата Android версия, но и за по-стари версии на Android – чак за Android 4.

4.Здравият разум също е важен

Ако се възползвате от всички съвети по-горе, но отваряте и вярвате на съмнителни имейли, съобщения и реклами, вие сте в опасност. Мислете и проявявайте здрав разум преди да предприемете някакви действия.Препоръчителни настройки за безопасност

1. Lock screen and security > Security > Unknown sources: Добре е да не позволявате тази опция или да я забраните веднага след инсталация.

2. Google > Security > Verify apps

3. Scan device for security threats: оставете тази функция включена

4. Improve harmful app detection: помага на Google да открива несканирани приложения. Активирайте опцията.

Източник: digital.bg