Крими

Австрийска експертиза доказва Чеци като убиец на Яна

  19.02.2017 14:31             
Австрийска експертиза доказва Чеци като убиец на Яна

Пряка видеовръзка ще бъде проведена на 23 февруари по делото за убийството на Яна Кръстева от врачанското с. Хърлец. За първи път, близо 6 години след престъплението, ще бъде разпитано вещото лице, установило, че космите по тялото на Яна са на подсъдимия Николай Русинов-Чеци.

28-годишната девойка бе открита пребита до смърт и удушена в храстите на Борисовата градина през юли 2011 година. Пет от седемте чужди косъма по трупа са на подсъдимия, категоричен е австрийският експерт от Инсбрук, Австрия. Именно тази експертиза се оказа решаваща по делото и превърна Чеци от свидетел в основен обвиняем за смъртта на момичето. Той признава, че е бил с нея във въпросната вечер и твърди, че е правил доброволен секс с нея, след което я оставил да спи в парка жива.

Петте косъма по тялото на жертвата категорично доказват съпричастност към престъплението, обясни довереникът на почернените й родители - адвокат Григор Вълков. „Тази експертиза е назначена от Върховния касационен съд и това е най-правилното, защото досега по делото този професор не е бил разпитан. Именно той е правил изследванията и е важно да се аргументира”, обясни още адвокатът.

Българският съд досега е приел експертиза, изготвена от български медици на базата на направените в Австрия две ДНК изследвания. Вещото лице ще бъде разпитано пред австрийски съдия по вече образуваното там частно дело относно случая. У нас видеовръзката ще се проведе в Софийския градски съд през съдебен състав и в присъствието на подсъдимия и адвокатите му и родителите на убитата Яна.

Космите от Чеци са от различни части на тялото му, сред които гърдите и половата област. Тя са открити по главата, бедрата и ръцете на Яна.
Процесът бе върнат за преразглеждане не само заради разпита на експерта от Австрия, но и за изготвянето на нова, графологична експертиза, която да обясни по какъв начин са били разкъсани дрехите на Яна. Тя доказа категорично, че дрехите на Яна са били разкъсвани, а по тях има нейна кръв. Така версията за Чеци за доброволен секс е сериозно разклатена.  Капки кръв по дрехите доказват, че Яна е била бита, преди да бъде съблечена.

Изнасилване има, категорична доказва експертизата, изготвена от доктор Елка Иванова. За това говори огромно кръвонасядане по слабините, което е причинено от натискане с пръсти или с тъп предмет. Медиците обобщиха, че не може и дума да става за доброволен секс предвид множеството кръвонасядания.

За най-тежката присъда на Николай Русинов-Чеци се борят почернените близки на Яна - майката Росица и бащата Явор. Вече близо 6 години те идват на всяко заседание от родното си дело Хърлец, за да следят обективно процеса. По делото те са частни обвинители и са категорични, че убиецът на дъщеря им не трябва да излиза на свобода, за да не отнеме отново човешки живот.

„Убийците не трябва да имат право на помилване от вицепрезидента, както е в момента по закон. Нашето дете е умирало в агония над 30 минути, осъзнавала е, че си отива. Умирала е в адски мъки, усещайки болката, която й е причинена. Няма гаранции, че убиецът й няма да посегне отново”, коментира бащата Явор Кръстев.