България

КАТ няма да регистрира двустранни протоколи при пътни произшествия

  19.02.2017 12:48             
КАТ няма да регистрира двустранни протоколи при пътни произшествия

КАТ няма да регистрира двустранните протоколи при пътни произшествия без пострадали лица, съобщиха от отдел "Пътна полиция“ при Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Това стана факт, след като в края на тази седмица Комисията за финансов надзор прие окончателно промени, които според пътните полицаи ще облекчат шофьорите.
 
Застрахователните компании обаче са на мнение, че по този начин са възможни злоупотреби с изплащането на щетите. На този фон черната статистиката на МВР показва, че само от началото на годината са станали над 500 катастрофи, при които са ранени  близо 600 души.
 
Съгласно измененията в правилата, шофьорите на МПС могат да се разберат помежду си с протокол при всяка една катастрофа, условието обаче е да няма пострадали. По стария регламент не се подписваха двустранни протоколи, когато някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход, като вече отпада и изискването за регистрация на
 
Служители на „Пътна полиция“ ще идват само, ако двамата шофьори не могат да се разберат кой е виновен и ако има съмнения, че единият от водачите е употребил алкохол, наркотици или пък няма шофьорска книжка.