Събития

Архивът в Монтана подреди изложба за Апостола

  19.02.2017 11:51             
Архивът в Монтана подреди изложба за Апостола

Експозицията от 9 табла със снимки и репродукции на картини на известни български художници, свързани с живота на Васил Левски, са подредени в държавния архив в Монтана. Изложбата е едно от събитията, с които Монтана почита паметта на Апостола. На едно от таблата са събрани оригинални документи на общинските власти в Лом и Фердинанд, с които те канят населението на прояви свързани с годишнини, свързани с делото на Дякона.

Експозицията „Памет за Левски” откриха кметът на Монтана Златко Живков и доц. Борислав Великов.

„Може би знаете, че пра- прадядо ми Петко Страшника от Севлиево е бил сподвижник на Левски. За съжаление, той е дал парите за турските униформи, с които се облекли хората на Димитър Общи при грабежа в Арабаконак. Не мога да съдя за събития отпреди толкова време, но трябва да пазим заветите на Апостола“, каза доц. Великов.

Най-старият паметник на Левски в регион Монтана  е от 1971 година и в двора на търговската гимназия, която носи името на Апостола. Еднометрова фигура има в основното училище във Вълчедръм.  Скулптурата е изключително “жива” и придава особена атмосфера там. Вълчедръм и Монтана са двете селища в областта, където има по два паметни знака на Васил Левски, разказаха експертите от архива.

„В дни като тези трябва да се върнем към великите синове на България, а Левски безспорно е един от тях“, подчерта Живков. Куп венци и цветя бяха поднесени в памет на Апостора на общоградското честване в Монтана /на снимките/.