Събития

Впечатляващо издание на Празника на меда в Козлодуй /ОБНОВЕНА/

  18.02.2017 16:48             
Впечатляващо издание на Празника на меда в Козлодуй /ОБНОВЕНА/

Производители на мед и пчелни продукти, занаятчии и дружества на пчеларите от региона, автори на ръчно изработени изделия за девети пореден път се събраха в Козлодуй за празника на меда. Тази година той се проведе на 17 и 18 февруари в ресторант „Дунав” и премина под перфектната организация на Розина Русинова от държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци” и Информационен център – Козлодуй. Атрактивното събитие събра десетки производители и ценители на меда и пчелните продукти. Гости на откриването бяха кметът на Козлодуй Маринела Николова, изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров, Митко Янков - бивш директор на дирекция „Безопасност и качество” към АЕЦ „Козлодуй” и дългогодишен производител на пчелен мед, много граждани. Розина Русинова откри празника и даде думата на Дилян Петров, който поздрави всички. Маринела Николова също поднесе своите поздравления.  

За първи път Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, съвместно с пчеларите от региона на Козлодуй проведе празник на меда през 2009 година. Първоначалният повод за инициативата беше обвързан с това, че наличието на ядрени съоръжения, включително - поделение за преработка на ниско-и средноактивни радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ и спрените блокове на атомната централа в качеството им на съоръжения за управление на РАО, не възпрепятства производството и успешната пазарна реализация на пчелния мед от региона. Празникът бързо получи популярност заради познавателната си стойност за лечебните свойства на пчелните продукти и заради положителното емоиионално въздействие върху участниците и посетителите. Още с първото си издание събитието впечатли многобройната публика и зае престижно място в социалния живот на община Козлодуй. Този резултат предопредели превръщането му в ежегодна традиция, която ДП РАО безусловно следва. Празникът на меда се надгражда всяка година, разширява се мисията му, в съпътстващата програма естествено се вписват представители на традиционни занаяти и производители на изделия на базата на меда и пчелните продукти.

Празникът се утвърди също като популярно и общодостъпно събитие, което ежегодно допринася за познанията на всички възрасти свързани с природосъобразния начин на живот и опазване на околната среда.

В съпътстващата програма председателят на съюза на билкарите в България Емил Елмазов изнесе лекция на тема „Билките – път към здравето и красотата”. Той изтъкна и лечебните свойство на  българския мед и пчелните продукти.

Със свои продукти се представиха Цветан Сандулов – производител на различни видове екологично чист мед и пчеларска ферма „Йовови“ от района на Козлодуй, Петя Иванова от с. Остров, Мария Иванова и Георги Осиковски от с. Селановци, Борис Борисов – производител на различни видове чист мед от района на Берковския балкан и много други.