Свят

Искате да си зареждате телефона в кафене? Може, ако платите

  17.02.2017 07:45             
Искате да си зареждате телефона в кафене? Може, ако платите

Дните на зареждането на телефона ви безплатно може би са вече в миналото, поне в кафене във Виена, пише ВВС.

Уморена от клиенти, които зареждат устройствата си с часове, собственичката Галина Покорни вече взема по едно евро от хората, които се нуждаят от дълго зареждане. „Туристите винаги използват електричество, електричество, електричество. Съжалявам, но кой ще ми плати за това?“, възмущава се Покорни.

Зареждане за 15 минути, колкото е необходимо за изпиването на едно кафе, е добре. Надхвърлянето на този времеви лимит обаче ще се отрази на сметката. Таксата важи също за лаптопи и таблети и се умножава по броя на устройствата, които се зареждат.

„Аз управлявам кафене, а не интернет кафене“, казва Покорни, цитирана от Reuters. „Стига се до все по-големи крайности. Хората идват и мислят, че всичко е достъпно и безплатно. Дори не си отваряте очите сутринта безплатно“, категорична е Галина.

Според нея кафенето й е първото, което въвежда подобна такса в Австрия още миналата година, но тя е разкрита чак тази седмица, когато вестник съобщава за странна сметка, съдържаща такса „електричество“.

Докато някои твърдят, че таксата е справедлива, други са на мнение, че е твърде висока. Миналата година технологичният сайт ZDNet изчисли колко струва зареждането на смартфон за една година - 0.84 долара, ако сте в САЩ.

Покорни обаче далеч не е единствената, която се гневи на клиентите, консумиращи повече интернет и електричество, отколкото кафе. Някои собственици се оплакват и от лошата атмосфера, която създават забързаните бизнесмени, погълнати от телефоните си, на фона на събиранията на приятели и семейства.

За да предотвратят превръщането им в офис пространства, някои кафенета скриха електрическите си контакти, въведоха лимит върху използването на маса и ограничиха наличния wi-fi или изобщо го премахнаха.

източник: profit.bg.