България

Утре е първата за годината Голяма Задушница. Какво се прави за помена?

  16.02.2017 17:36             
Утре е първата за годината Голяма Задушница. Какво се прави за помена?

Утре, събота, е денят за поменование на починалите във вяра и надежда за вечен живот в Господа и в мир със св. Му Църква. Тази Задушница е преди неделя на Месни заговезни или може да се каже още, че е преди началото на Великия пост. За помена трябва да се приготвя варено, подсладено жито, хляб и червено вино. Могат да се прибавят дребни сладки, соленки, варени яйца, сирене, кашкавал, халва. Поменът се прави на гроба, в църква или в дома.

Обичайно на гроба свещениците извършват парастас или панихида. Житото е символ на възкресението, понеже по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако преди това не умре "погребано" в земята.

Виното е символ на кръвта на Господ Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости душите". На следващия ден - неделя, са Месни заговезни!

Рецепта за варено жито за Задушница:

Преди да се вари, е добре груханото жито да се накисне за 24 часа във вода. На следващия ден се изцежда от водата и се поставя за варене в дълбока тенджера. Водата е нужно да е около 2- 3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се оставя на включен слаб котлон за варене. Обичайно 1 час е достатъчен, за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат, тогава се преценява, че е готово.

По време на варене се проверява да не се изпари водата (при нужда се долива вряла вода) и житото да загори. Готовото жито се обърква добре с 200 г захар на пясък. Добавят се счукани орехи, настъргана кора лимон, галета (100г).

Обърква се добре, похлупва се и се оставя за 1 нощ на хладно място да се овкуси.
На Задушница се раздава, като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва плътно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст. Така се раздава на Задушница за бог да прости.