Крими

Отхвърлиха искове от близки на загинали след взрива в „Миджур“

  16.02.2017 10:09             
Отхвърлиха искове от близки на загинали след взрива в „Миджур“

Искове за близо 1 млн. лв., предявени от роднини на един от загиналите при инцидента в завода за боеприпаси „Миджур“ край с. Горни Лом бяха отхвърлени от Административния съд във Видин. Експлозията  от октомври 2014 г. отне живота на 15 души, а двама бяха ранени.

Обезщетения от по 350 хиляди лева за неимуществени вреди са поискали трима наследници на загиналия Петър Попов от Монтана. Предявени са по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Те са за неправомерни бездействия и действия на Министерски съвет, Министерство на икономиката и  Министерство на вътрешните работи.

Според наследниците на Петър Попов, в завода са извършвани дейности, превишаващи многократно възможностите на предприятието и извън разрешените норми. Твърдят, че това е ставало със знанието на държавата и без нейната намеса. Сочи се, че дружеството не е разполагало с необходимите разрешителни за съхранение и утилизация на противопехотни мини извън разрешените норми.

В хода на делото, е установено, че дружеството разполага с всички разрешителни, лицензи и документи, които се изискват, съобщиха от Административния съд във Видин и отхвърлиха исковете като неоснователни. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.