Спорт

„Пъстрина рън“ предлага атрактивни награди

  14.02.2017 14:45             
„Пъстрина рън“ предлага атрактивни награди

Стягат „Пъстрина рън 2017“. Зимното бягане в района на монтанското село Крапчене ще се проведе на 26 февруари от 11 до 14 ч. Организира се от BG Events & Guiding /Враца/. Таксата за участие е 15 лв. и ще се заплаща на място.

„Време е за зимни приключения. Трасето по високия панорамен хълм Пъстрина е направено така, че има всичко за всеки - от любителя до профито. Това е един от маршрутите, по които тренират монтанските дзверове Николай Георгиев и Ивайло Ганов“, заявиха организаторите.

Пъстрината е изолирана височина в Северозападна България, Западния Предбалкан, разположена източно от Монтана, между река Огоста и десните ѝ притоци Шугавица и Ботуня. Възвишението има почти овална форма с размери 8-9 км /север-юг/ на 7-8 км /запад-изток/. На север към долината на река Огоста и на запад към долината на десния ѝ приток Шугавица склоновете му са стръмни, на места осеяни със скални венци. Североизточните склонове, обърнати към долината на река Ботуня, не са така стръмни, а южните са полегати и постепенно затъват в хълмистата област на юг. По северното и североизточното подножие на рида преминава условната граница между Западния Предбалкан и Западната Дунавска равнина. Най-високата точка на рида е едноименният връх Пъстрина /563.4 м/, разположен на скален венец югоизточно от село Долно Белотинци.

Участниците в бягането ще бъдат посрещани в читалището на Крапчене „с напалено кюмбе на дръва, паноравно пръженье с гледки към Врачанския Балкан, язовир Огоста и билото на Западна Стара планина“. За призьорите е осигурен „жежък чай на финала /с манко рикия, по желание/ и народен награден фонд – домашни суджуци, вино, сланина, бурганье със зимнина ква моо да украднем - ютики, чушлета, ютеници/“. Настроението ще бъде повдигано с „шарено музикално оформление - хитове на българската естрада и сръпско“. Някои от най-нетърпеливите мераклии вече изпробваха трасето, макар и със ски.

През топлите месеци Пъстрина е популярно място за парашутизъм.