Здраве

Лекарят ме посъветва да си сложа мокри чорапи преди лягане, след като разбраха всички вкъщи защо, започнаха и те да го прилагат

  03.02.2017 21:09             
Лекарят ме посъветва да си сложа мокри чорапи преди лягане, след като разбраха всички вкъщи защо, започнаха и те да го прилагат

С идването на студа, зачестяват случаите на грип и настинки. Трябва да признаем, че респираторните заболявания причиняват голямо неудобство.

Вероятността от заразяване с грип се увеличава в периода между декември и март. Ето защо в момента темата за лечението на тези заболявания е от съществено значение!

Ние сме подбрали няколко ефективни метода, които ще ви помогнат да облекчите симптомите на обикновената настинка, както и ще ви предпазят от появата на самото заболяване. Някои от тези съвети ще ви изненадат много!

Лечение на грип и настинка

1) Промийте носа със солена вода.

Това може да ви звучи странно, но наистина ще ви спаси от запушен нос. 1/4 чаена лъжичка сол и  1/4 чаена лъжичка сода се разтварят в чаша с топла вода. Запушете едната ноздра, докато в другата капнете от разтвора. След това се наведете напред, давайки възможност на останалата част от течността да влезе в синусите. По време на процедурата дишайте през устата. Честотата на промивките трябва да е 2-3 пъти на ден. Повтаряйте, докато не получите подобрение.

 2) Гаргара на гърлото.

Ние всички знаем, че гаргарата със солена вода облекчава болката. Но този метод може да ви предпази и от появата на заболяване. Учените са доказали, че хората, които си правят гаргара със солена вода, рядко са болни от грип.

3) Горещи напитки.

Горещите напитки помагат за освобождаването на носа, избягват усещането за сухота, облекчават симптомите на настинка. Преди лягане се препоръчва да пиете горещ билков чай с лъжичка мед и капка алкохол.

4) Влажни чорапи.

Може да ви звучи странно, но мокрите чорапи ще ви помогнат да понижите температурата и да се отървете от традиционната настинка. Мокрите чорапи подобряват кръвообращението.

Загрейте краката си в гореща вода. След това намокрете един чифт чорапи в студена вода. Изстискайте ги и ги обуйте преди лягане. След което обуйте и чифт сухи вълнени чорапи.

5) Замразен грах.

Когато имате запушен нос, приложете замразен грах. Също така можете използвате пакети и от други замразени зеленчуци.

6) Лимонада.

Тази освежаваща лятна напитка перфектно почиства организма и се бори с настинката и грипа, като повишава устойчивостта на организма. Просто смесете малко лимонов сок с мед и разредете с вода.

7) Мехлем.

Нанесете малко ментолов мехлем под носа си, това значително ще улесни дишането ви.

8) Пара.

Напълнете купа с топла вода и вдишайте парите. След тази процедура ще улесните дишането.

9) Възглавници.

Когато имате хрема и болки в гърлото, по-добре е да не спите върху плоска повърхност. Така само ще усложните процеса си на дишане. Сложете под главата си няколко възглавници.

10) Витамини.

Не забравяйте да използвате продукти, които са много богати на витамините C и D. Така ще ускорите процеса на оздравяване и ще укрепите имунната си система.

11) Храна.

Много от продуктите, които помагат в борбата с грипа, са: моркови, червени боровинки, банани, кафяв ориз, сладък пипер, горчица.

Лекарите препоръчват при първите признаци на настинка да откажете белите продукти (захар, мляко, сирене, подсладители), тъй като те потискат функцията на имунната система.