Здраве

Как всъщност действа марихуаната на тялото и мозъка

  30.01.2017 16:27             
Как всъщност действа марихуаната на тялото и мозъка

Нарастващият брой изследвания и множество единични случаи свързват канабиса с различни лечебни употреби, сред които облекчаване на болката и помощ при някои форми на епилепсия. В допълнение, ученит смятат, че има много други начини, по които марихуаната може да повлияе върху здравето, в положителна или отрицателна насока, които те искат да изучат по-добре, пише obekti.bg, позовавайки се на Business Insider.

Обширен нов доклад, публикуван през януари от американската Академия на науките (NASEМ) помага да обобщим всичко, което досега ни е известно – и най-вече всичко, което не ни е известно – за науката за тревата.

Марихуаната ви кара да се чувствате добре

Eдна от активните съставки на тревата, тетрахидроканабинол, или THC, взаимодейства със системата за възнаграждение на мозъка, свързана с реакциите към неща, които ни карат да се чувстваме добре – храна, секс и други.

Когато е превъзбудена от различни вещества, системата за възнаграждение създава чувство на еуфория. Затова и някои изследвания да са установили, че прекомерната употреба на марихуана си превръща в проблем при някои хора – колкото по-често се задейства тази еуфория, толкова по-малко удоволствие получават от останалите приятни преживявания.

В краткосрочен план предизвиква сърцебиене

В рамките на няколко минути от вдишването, сърдечната честота може да се увеличи с между 20 и 50 удара в минута. Това може да продължи от 20 минути до три часа, сочат данните на Националния институт по наркотиците в САЩ.

Новият доклад няма достатъчно доказателства, за да подкрепи или отхвърли идеята, че канабисът може да увеличи общия риск от инфоркт. Същият доклад обаче открива ограничено количество данни, които свидетелстват, че пушенето може да бъде задействащ фактор за инфаркт.

Облекчава някои типове болка

Марихуаната съдържа също и канабидиол (CBD). Това вещество, което няма заслуга за прословутото напушване, отговаря за много от терапевтичните ефекти на марихуаната – болкоуспокояващо въздействие или потенциално лечение на някои типове епилепсия при децата.

Новото изследване също открива убедителни доказателства – на най-окончателни нива – че канабисът лекува хронична болка. Ефектът се дължи и на СВD, и на THC. Болката е също и „до момента най-разпространената“ причина хората да търсят медицинска марихуана, посочва изследването.

Един от начините, по които учените мислят, че това се случва, е чрез намаляване на възпалението, основен компонент в болезнени заболявания като ревматоиден артрит, при който редица изследвания са показали подобрение.

Някои хора с възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит също се повлияват положително от употребата на марихуана, сочат проучванията.

Марихуаната има ефект и при контролирането на епилептични припадъци

Лекарство, наречено Epidiolex, което съдържа CBD, e може би на път да стане първото по рода си, което ще спечели одобрение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за лечинието на редки форми детска епилепсия.

Нарушава чувството за равновесие

Тревата ви разбалансира, тъй като влияе на активността в малкия мозък и базалните ганглии – две зони на мозъка, които помагат за регулиране на баланса, координацията, времето за реакция и позата на тялото.

Нарушава чувството за време

Чувството за забавяне или ускоряване на времето е един от най-често докладваните ефекти от употребата на марихуана. Изследване от 2012 г. иска да извлече по-солидни заключения от проучванията, базирани на отделни случаи, но не успява да стигне до окончателно заключение. Изследване от 1998 г. , използващо магнитен резонанс, отбелязва промени в притока на кръв към малкия мозък, който играе роля в усещането за време. Ограниченията върху това какъв тип изследвания върху марихуаната са разрешени, правят особено трудно да се изследва този ефект.

Прави очите червени

Тревата разширява кръвоносните съдове – това видимо се отразява на очните ябълки.

Кара ви да огладнявате

Повишеният апетит е факт – както хората, които пушат от време на време, така и редовните потребители са склонни да преяждат, след като са пушили. Марихуаната ефективно обръща действието на един механизъм в мозъка, който отговаря за потушаване на апетита, установява скорошно изследване върху мишки.

Става дума за специфична група клетки, които обикновено се активират след обилно ядене, за да ни кажат, че сме яли достатъчно. Психоактивната съставка в тревата изглежда активира само един компонент от веригата, като ни кара да се чувстваме още по-гладни, а не сити.

Марихуаната променя начина, по който формираме спомени

Марихуаната променя начина, по който мозъкът обработва информация, но учените все още не са наясно защо точно се случва това. Въпреки това няколко изследвания предполагат, че тревата се намесва в работата на краткосрочната памет. Учените са склонни да виждат повече ефекти при редките потребители, отколкото при по-привикналите. Тези ефекти често са най-забележими незабавно след употреба, когато хората са под въздействието на тревата.

Според новия доклад на NASEМ има ограничени доказателства, които свързват канабиса с проблеми в академичния успех. Тази връзка се проследява най-ясно при хората, които са започнали да пушат редовно в юношеска възраст. (Последното е показател и за риска от проблеми с употребата). Важно е да се отбележи, че в повечето случаи наличието на връзка между канабиса и по-големия риск не означава, че канабисът е причината за риска.

При някои хора увеличава риска от депресия

Учените не могат със сигурност да кажат, че марихуаната предизвиква депресия или, че депресираните хора са по-склонни да пушат трева. Изследване от Холандия предполага, че пушенето на трева увеличава риска от депресия при младите хора, които вече имат специален ген за серотонина, който ги прави по-податливи към депресия. Тези резултати са подкрепени от доклада на NASEM, който е открил умерени свидетелства, че употребата на канабис е свързана с леко увеличен риск от депресия.

...и от шизофрения

Докладът е открил съществени доказателства за повишен риск сред повечето потребители на марихуана да развият шизофрения – това опасение важи по-специално, за хората, които по начало са предразположени към шизофрения.

В едно скорошно изследване учените използвали ядрено-магнитен резонанс, за да получат по-добра картина за мозъка на възрастни хора, които са пушили трева поне четири пъти седмично в продължение на години. В сравнение с хората, употребяващи рядко или никога, дългосрочните пушачи имали по-малък орбифронтален кортекс, област на мозъка, която е важна за обработването на емоциите и вземането на решения. Но те също така са открили по-силни крос-мозъчни връзки, които според учените се развиват за компенсация. В повечето случаи учените са на мнение, че най-податливи на мозъчни промени са хората, които започват да пушат марихуана редовно в юношеска възраст.

Марихуаната засяга белите дробове, но изглежда не увеличава риска от рак

Хората, които пушат редовно трева, са по-предразположени към хроничен бронхит, посочва докладът. Има доказателства, че спирането на пушенето облекчава тези симптоми. Въпреки това, има доказателства, че канабисът, за разлика от тютюна, не увеличава риска от рак на белите дробове.

Употребата на марихуана по време на бременност може да има само отрицателни последици

Има солидни свидетелства, които показват връзка между употребата на канабис от майката и по-ниското тегло на детето при раждане. Има ограничени свидетелства, че тази употреба може да доведе до усложнения на бременността и повишена възможност за престой на бебето в неонатологично интензивно отделение.

Все още има прекалено много въпроси за това как марихуаната се отразява на тялото и мозъка – според учените са нужни много повече изследвания. На базата на доклада може да се заключи, че тя има потенциално ценни медицински употриби – но както всяко друго вещество, крие и рискове.

Изследването е от съществено значение, за да разберем „как най-добре да я използваме [за лечение], какви са най-безопасните начини и какви са истинските рискове“ - казва Стейси Грубер, доцент по психиатрия в Харвардската медицинска школа.  

Редовната употреба на марихуана може да повишава риска от социална тревожност

Учените смятат, че е възможно CBD да се използва в лечението на тревожни разстройства и това е нещо, което няколко институции в момента се опитват да изследват. Като цяло скорошният доклад смята, че свидетелствата марихуаната да увеличава тревожните разстройства са ограничени.

Въпреки това авторите има доказателства, че редовната употреба на марихуана е свързана с повишен риск от социална тревожност. Както в други случаи, трудно е да знаем дали употребата на марихуана причинява повишената тревожност или хората пушат, за да се справят със социлната тревожност.

Това, което е по-важно, е че редовната употреба е свързана със специфични промени в мозъка – но учените не могат да кажат със сигурност дали едното причинява другото.