Здраве

5 от най-здравословните храни, които трябва да ядем, но не го правим

  30.01.2017 16:12             
5 от най-здравословните храни, които трябва да ядем, но не го правим

Най-новите изследвания твърдят: Съществуват храни, които изненадващо прочистват тялото от мазнини и помагат за намаляване на талията. Те са на път да се  установят на трапезата  навсякъде по света. Пригответе се да изкушите вкусовите си сетива с тези пет задоволителни храни, които ще смажат апетита ви и ще благоприятстват метаболизма ви в същото време, пише beu.bg.

1.Бульон от кости

Костния бульон е на мода и за това има основателна причина! Въпреки че лечебните  и хранителните му свойства са признати от векове , стойността на костния бульон е и  във възстановяването на храносмилателния тракт, бульона помага за детоксикация и намаляване на целулита. Това  са по-новите допълнения в изследванията към списъка от ползи за вас. Костния бульон  запълва стомаха и за супите е доказано в проучвания, че помагат значително за намаляване на теглото. Една до две чаши на ден могат да помогнат да стопите килограми! Костният бульон също може да повиши вашата енергия (което помага да се предотврати глада) и ви предпазва от настинки и грип-топлия, богат костен бульон отдавна е  еликсир за тези, които се чувстват неразположени в студеното време.

2.Цвеклото

Червеното е новото зелено! Цвеклото е една от най-регенеративни храни за вашето тяло. Трудно е да се направи списък с безбройните му ползи : Цвеклото помага за  храносмилането, разрежда жлъчката, прочиства черния дроб, алкализира кръвта и дори подобрява когнитивната функция и спортната активност. Цвеклото също така помага за изграждането на силна жлъчка. Какво трябва жлъчката да прави с намаляването на теглото? Жлъчката е отговорна за разграждането на мазнините, така че те могат да се използват за гориво, вместо за подложка на ханша и бедрата.

3.Чиа

Концентриран източник на протеини, полезни мазнини, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, семената  чиа могат да поддържат енергията ви,да прочистват храносмилателния тракт и да ви предпази от развитие  на диабет тип 2.Тези малки  семена съдържат два пъти повече калий от бананите и три пъти повече антиоксидантна сила от боровинките. Когато става дума за хранителен плътност, та  от чиа са наистина забележителни! Само една унция (около две супени лъжици)  съдържа 11 грама фибри, четири грама протеин, девет грама мазнини, както и значителни и всичко това ще ви държи сити по-дълго, така че няма да се изкушите да преяждате. Добавянето на една до три супени лъжици в шейкове, салати, и ястия е всичко необходимо.

4.Лецитин

Тази забравена храна, топяща мазнини заслужава много повече внимание, отколкото получава. След като веднъж любимеца на диетите се установи в дневното меню, лецитина е естествено мастно съединение, намиращо се в растителни и животински тъкани, жизненоважен компонент на всяка клетка, която помага да се захранват клетъчните мембрани, за да са еластични и здрави. Добавянето на една супена лъжица или две от соя, но НЕ ГМО соя, или слънчогледов лецитин към сутрешното  смути е като добавяне на прочистващо средство - топи мазнини и ги разрушава, държи ги на разстояние от вашия ханш и бедра,  така че тялото ви използва това, от което се нуждае и изхвърля останалото. Лецитина може да разрежда жлъчката, което е особено важно за жените, които са два пъти по-склонни от мъжете да получават камъни в жлъчката. По-високите нива на естроген, дължащи се на хормонална, заместителна терапия или бременност може да увеличи холестерола в жлъчния мехур и да въздейства на потока на жлъчката. Лецитинът може да помогне да раздвижи дейността на жлъчката и да я разреди.

5.Кокосов орех

Време е, да преодолеете страха от мазнини! Кокосовото масло е доказано, че е не само безопасно, но и изключително ефективно в атакуването на мастната тъкан както при мъжете, така и при жените. С добавянето на две или повече супени лъжици от тази вкусна "кльощава мазнина" към вашата диета, тя може да намали мазнините на корема и повиши добрия -  HDL холестерол. 

Най-малко две проучвания документират ефективността на кокосово масло при изгаряне на коремни мазнини и за двата пола. В едното, мъже и жени получават дневна доза от две супени лъжици кокосово масло, за период от 12 седмици. В края на проучването, както мъжете, така и жените,  доказват намаляване на обиколката на талията, а жените също виждат техните нива на HDL холестерол да се повишават. Кокосовите орехи и кокосовото масло съдържат изобилие от антиоксиданти и също могат да се разглеждат като храна  против стареене.Освен това, те стимулират функцията на щитовидната жлеза, подобряват храносмилането и усвояването на мастноразтворимите витамини, и насърчават на превръщането на холестерола в прегненолон, хормон който увеличава  енергийния приток в тялото, редуцира  количеството на стресовите хормони и е прекурсор ( предшественик) за синтезирането на много стресови и адаптивни важни хормони.