Здраве

Това са първите симптоми на рак! Ако имате някой от изброените веднага потърсете лекарска помощ

  30.01.2017 16:08             
Това са първите симптоми на рак! Ако имате някой от изброените веднага потърсете лекарска помощ

От съществена важност за навременна диагноза и започване на лечение при болестта рак са точно онези неща, които подсказват, че раковите клетки атакуват. Внезапна загуба на тегло, промяна в цвета на кожата, необичайно висока температура – всички тези симптоми могат да посочат, че навярно имате рак, пише zajenata.bg.

С течение на времето се появяват и други, но дотогава вече е нужно да сте посетили лекар и да сте се осведомили за основните характеристики на заболяването.

Ето симптомите при болестта рак!

Основни или първични симптоми на болестта рак не се срещат във всички случаи на рак и могат да бъдат общи за други заболявания. Макар това, трябва неотложно да се консултирате с лекар, така че той да ви прегледа и направи нужните изследвания, ако имате най-малко един от признаците от списъка по-долу:

1.Смущения в половата система и нарушения на стомашно-чревния тракт: хроничен запек или диария, промяна на броя на изпражнения и цвета. Всичко това може да значи – рак на дебелото черво. Когато има болезнено уриниране, кръв в урината, трябва мигновено да се свържете с лекар. Много честото уриниране, без видима причина, може да бъде симптом на рак на простата.

2. Поява на рани и язви. Често туморът е „маскиран“ като язва, но кърви много. Малки ранички в устата, които не се лекуват – може също могат да са рак. Ранички на на вагината или пениса, освен да говорят за сериозна инфекция на тялото, могат и да са рак на половите органи.

3. Гной или кръв. Доста често при поява на гной и кръв, то ракът вече е в напреднал стадий – болестта се е развила много отдавна. Храчене на гной с кръв – има голяма вероятност за рак на белия дроб , а ако кръвта е намерена в изпражненията – рак на дебелото черво. Изтичането на кръв или секрет с гной от зърното – пряк признак за рак на гърдата.

4. Твърди бучки в различни части на тялото, които се опипват през кожата (в тестисите, гърдата) – също често са признаци на болестта рак.

5. Затруднено преглъщане, както и стомашно-чревни проблеми, като например киселини в стомаха, болки в епигастриума – тези симптоми също сигнализират за рак на стомаха или червата.

6. Възникването на нови бенки или брадавици, които променят своите цветове и форми са основателна причина за безпокойство. Често това е знак на меланома , което би могло да се лекува в ранен етап.

7. Дрезгав глас, упорита кашлица е често срещан симптом на рак на белите дробове, ако гласът се губи – ова може би е признак на рак на щитовидната жлеза или гърлото.