Здраве

20 храни, които е добре да ядем заедно

  30.01.2017 15:55             
20 храни, които е добре да ядем заедно

Представяме ви 20 продукта, всеки един от които е полезен сам по себе си, но когато ги комбинирате, ефектът им ще бъде по-силен.

Ябълки и черен шоколад
Тази комбинация не може да се нарече традиционна, но си струва да се опита. Катехин - ензимът, съдържащ се в ябълките, и антиоксидантът кверцетин могат да направят чудеса заедно – те повишават имунитета, стимулират мозъчната дейност, подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове, както и намаляват риска от рак.

Овесена каша и прясно изцеден портокалов сок
Овесените ядки и портокаловият сок са отличен източник на феноли. Това означава, че те подпомагат отделителната система и помагат на организма да се изчисти от токсините.

Свинско и брюкселско зеле
Свинското е твърде мазно, за да се консумира всекидневно. То съдържа обаче селен, който спира растежа на раковите клетки. Сервирайте ястията със свинско с брюкселско зеле – двата продукта съдържат сулфорафан - органично вещество, което повишава ефективността на селена 13 пъти.

Домати и черен дроб
Липсата на желязо в организма може да доведе до физическо неразположение, хронична умора, слаб метаболизъм, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки това, желязото, съдържащо се в черния дроб, не може да се абсорбира добре без витамин С. Тогава идват доматите, които съдържат аскорбинова киселина!

Магданоз и лимон
Магданозът върви чудесно с цитрусови плодове. Желязото, което се съдържа в зеленията, подобрява усвояването на витамин С в кръвния поток. Този важен витамин е отговорен за укрепване на имунната система и подобрява метаболизма.

Зеленчуци и кисело мляко
Изберете органично кисело мляко, което не съдържа оцветители, консерванти или захар. То е богато на калций, подобрява функцията на стомаха и нормализира чревната микрофлора. Съветваме ви да го комбинирате със зеленчуци (например моркови или целина) - това ще даде истинска витаминна бомба в една чиния. Фибрите, съдържащи се в зеленчуците, помагат за усвояването на калция.

Авокадо и спанак
Тази двойка е любима на всички диетолози. Спанакът съдържа витамин A и лутеин, но те ще имат силно въздействие върху нашето здраве, когато се комбинират с полезните растителни мазнини, съдържащи се в авокадото. Комбинацията на спанак и авокадо гарантирано дава резултати – храносмилането ви ще се подобри чувствително!

Зелен чай с лимон
Пиенето на зелен чай с лимон е прекрасен начин да утолите жаждата и да се заредите с енергия. Зеленият чай съдържа катехини, които са отговорни за дълголетието и силната имунна система. И ако добавите лимон, наличието на витамин С ще увеличи ефекта на чая няколко пъти.

Домати и зехтин
Всеки италианец ще ви каже, че това е много вкусна комбинация. Трябва да отбележим също, че жителите на Италия рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, което се дължи на факта, че ликопенът, съдържащ се в доматите, подобрява работата на сърцето, предотвратява атеросклерозата и образуването на злокачествени тумори. Когато се консумира заедно с мазнини, ликопен има по-голям шанс да се абсорбира от тялото.

Месо и розмарин
Месото е важен източник на протеини, но и трябва да се приготви правилно. Диетолозите са категорични: трябва да бъде печено или задушено, но понякога при готвене може да се образуват канцерогенни съединения. Този нежелан ефект може да се избегне, ако шпиковате месото с розмарин преди готвене.

Розмаринът и сам по себе си е полезен, защото съдържа антиоксиданти, които предотвратяват образуването на вредните вещества при готвенето на месото. 

Източник: Profit.bg.