Събития

Билетчето за тролей става левче?

  24.01.2017 15:37             
Билетчето за тролей става левче?

Цената на билетчето за тролей ще бъде увеличено, ако общинските съветници във Враца приемат предложението за повишение на цената на градския транспорт. Докладната е внесена за разглеждане от управителя на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД Николай Вълков и ще бъде разисквана на следващото заседание на местния парламент във вторник, на 31 януари. Идеята за увеличение идва на фона на многогодишен застой в цените на обществения превозвач, а в същото време разходите и амортизацията на превозните средства и мрежата са се увеличили многократно.

„Покачването на цената на билета се налага, за да се оптимизират разходите на дружеството. Сега един километър пробег струва 1.80 лв., а приходите от билети и карти за същото разстояние са 1.10 лв. В момента работим на загуба“, посочи мотивите си пред „Конкурент“ управителят на общинската фирма „Тролейбусен транспорт“ във Враца. Доводите на Николай Вълков са свързани с увеличените разходи на дружеството, предизвикани от ръста на минимална работна заплата, повишаването на цената на електроенергия, както и от увеличената нужда от ремонти на амортизирания автопарк. По думите му последното увеличение на цените на превозните документи е от 2008 г., когато цената на билета е променена от 50 на 60 стотинки. Цените на абонаментните карти са „замръзнали“ от 2005 г., като някои от тях дори са били намалени през 2008 г.

Ако на редовната си януарска сесия съветниците приемат на първо четене докладната, се очаква промяната в цената на билета да влезе в сила в началото на април т.г.

Увеличението предвижда скок от сегашните 60 стотинки на левче за билет за еднократно возене, независимо дали се продава от будката на спирката или от ватмана. 60 стотинки ще се плаща, ако купувачът има карта за намаление. Нередовните пътници, които досега трябваше да плащат глоба от 5 лева, вече ще бъдат санкционирани с 10 лв.

Промяна има и в цените на картите. Дневната за всички линия вече ще струва 3 лева, а 10-дневната - 15 лв. Месечната карта за една линия става 33 лв., а за всички линии - 38 лв. Ще се издава и 3 месечна карта за всички линии, която струва 90 лв.

"Тролейбусен транспорт" ще продължи да издава карти с преференциални цени за ученици, студенти и пенсионери. За хората от третата възраст предвиденото намаление е 20 на сто, а за ученици и студенти – 30%.

Учащите ще плащат по 11 лева за 10-дневна карта. Ако документът е за месец, тарифата е 23 лв. за една линия и 27 лв. - за всички. Възрастните хора ще плащат съответно 12, 26 и 30 лв.