България

Теменужка Петкова успокои с много добра новина!

  24.01.2017 12:09             
Теменужка Петкова успокои с много добра новина!

По отношение на твърденията за режим на тока, за източени язовири и за липса на въглища, такава опасност няма. Това каза на пресконференция в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

„В тази изключително тежка и усложнена метеорологична обстановка, която не е имало през последните 20 години, успяхме да се справим и да овладеем ситуацията. Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56,2% от общия им обем. Нека да бъдат спокойни българските граждани и призовавам да не слушат неверните твърдения на БСП“, заяви Петкова.

„По отношение на това, че енергийната система е в колапс, че няма въглища, че са източени язовирите, че сме искали внос на електрическа енергия от Турция, честно да ви призная, имах усещането за по-голяма експертност, когато става дума за енергетика по отношение на колегите от БСП. Очевидно нещата не стоят точно така“, посочи тя.

Според нея БСП бърка понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ. „Това е една нормална и обичайна практика, която се е прилагала винаги. През 2013 г. те са искали аварийна помощ и такава е била предоставена за 4200 мегавата.

От друга страна България е предоставяла такава на наши съседни държави в размер на 2200 мегаватчаса. Към настоящия момент Българският електроенергиен системен оператор е поискал да му бъде възстановена такава аварийна помощ, която е предоставяна на Турция и Сърбия.

Тази помощ е безплатна“, коментира енергийният министър в оставка. По думите й съответната държава я предоставя, след което другата страна се ангажира да я върне. „Не става въпрос за внос. Турция ни дължи такава помощ в размер на 1800 мегават часа, а Сърбия 800 мегаватчаса“, каза още Теменужка Петкова.